söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Casten Almqvist: "Ett underbetyg till oss som organisation"

Publicerad: 20 oktober 2017, 12:21

TV4:s vd Casten Almqvist kommenterar anklagelserna mot Martin Timell och meddelar att man plockar bort alla profilens program ur tablån.

Ämnen i artikeln:

Casten Almqvist

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I går meddelande TV4 att den anklagade TV4-profilen Martin Timell tas ur tjänst. Fram tills nu är det främst Anna Rastner, programchef på TV4, som har svarat på majoriteten av frågorna kring den anklagade profilen.

För första gången kommenterar vd Casten Almqvist nu anklagelserna, det genom ett internt brev till de anställda.

TV4 går i samband med detta även ut med Martin Timells namn, vilket även andra medier inklusive Dagens Media, väljer att göra. Samtidigt meddelar TV4 att man lyfter ut alla Martin Timells program ur tablån.

En helt ny säsong av programmet "Äntligen hemma" drog igång så sent som i tisdags den 17:e oktober med sändning mellan 21.00 till 22.00. Även "Fuskbyggarna" är Martin Timell programledare för. Den senaste säsongen startade den 22 augusti och sändes i totalt 8 avsnitt.

Här är brevet i sin helhet:

Kollegor och vänner,

de senaste dagarna har det riktats allvarliga anklagelser mot en av våra programprofiler i såväl sociala som traditionella medier. I samband med detta har det också lyfts frågetecken om kulturen på TV4 och huruvida chefer har blundat för olämpliga beteenden från medarbetare.

Det finns många läxor vi som bolag, chefer och medarbetare kan lära oss av den senaste veckan, men innan vi summerar lärdomarna, låt mig redan nu vara mycket tydlig på en punkt.

Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra.

De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat. Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för.

Det globala uppropet #metoo har dessvärre visat sig vara både nödvändigt och inte en dag för tidigt. Tyvärr har vårt eget misslyckande bidragit till att debatten i Sverige kantrat och i många stycken kommit att handla om namngivningen av två medieprofiler snarare än den stora frågan om hur vi män behandlar våra kvinnliga medmänniskor – oavsett om de jobbar med TV4-program, i mediebranschen eller någon annanstans i samhället.

Nu återstår bara för oss att med full kraft agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig återuppstår i våra miljöer igen.

1. Med start i dag tillsätter vi en extern och oberoende utredning som genomförs av advokatfirman Zetterwalls. Uppdraget är att undersöka situationen hos oss och miljöer där våra medarbetare återfinns och därefter komma med rekommendationer på eventuella förändringar som vi måste genomföra.

2. Den medarbetarundersökning som skickades ut tidigare i veckan kommer under nästa vecka kompletteras med fler frågor om trakasserier, diskriminering eller andra beteenden som inte överensstämmer med vilket företag vi vill vara. Det duger inte att vi tror att situationen är bra hos oss, vi måste veta säkert.

3. Vi kommer ta fram en ny policy för samarbeten med produktionsbolag som innefattar tydligare krav på sunda arbetsförhållanden och fler kontroller och ökad dialog mellan TV4 och produktionsbolagen.

4. Vi kommer omgående bjuda in övriga tv-hus (SVT, MTG, Discovery) samt de ledande produktionsbolagen till en sittning hos oss där vi ska diskutera och finna åtgärder på hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden i produktioner i allmänhet och diskriminering och trakasserier i synnerhet.

5. Vi kommer omgående lyfta program med den anklagade programprofilen ur tablån och våra digitala tjänster, och samtidigt stoppa inspelningen av återstående program".

Bästa hälsningar,

Casten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev