söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Bemanningskris på Aftonbladet: "Många jobbar sjuka"

Publicerad: 28 mars 2017, 11:55

Breaking news-redaktionen på Aftonbladet. Mikael Poromaa till vänster. Foto: Janne Næss

En utdragen bemanningskris har drabbat Aftonbladet breaking news. Nu ska "akuta åtgärder" vidtas. "Breakingdesken är extremt överbelastad", skriver chefredaktör Sofia Olsson Olsén i ett mejl till redaktionen.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSofia Olsson Olsén

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Förkylningar, influensa och magsjuka. "Vabruari" har inte varit nådig på Aftonbladet. Många anställda har under vintern och våren sjukskrivit sig, eller gått till jobbet fastän de är sjuka.

Vikariebrist har lett till att reportrar och redaktörer som jobbar skift fått avbryta sin ledighet för att hoppa in och jobba.

"Breakingdesken är extremt överbelastad och har varit så en längre tid", skrev chefredaktören och vd:n Sofia Olsson Olsén i ett mejl till redaktionen i fredags.

Nu har problemet varat i månader. Redan den 7 februari skrev den administrativa chefen Anne Kindahl ett mejl där det framgick att det var "stora luckor" och att flera medarbetare jobbade dubbla pass.

Dagens Media har fått flera tips från anställda som larmar om arbetssituationen. Tempot beskrivs som "fruktansvärt högt", "orimligt och omänskligt" av en källa till Dagens Media. Klimatet ska bara ha ”blivit värre sedan omorganisationen för två år sedan”. En annan bekräftar att de har varit hårt belastade på grund av förkylningar och influensa, och att det är särskilt slitsamt för redaktörerna.

Dagens Media har pratat med en flerårig reporter som bekräftar att de pratar på redaktionen om att det är så många sjuka. Många går också till jobbet fastän de inte är friska.

– Jag tror att det är körigt för att det var många förkylda. Men de försöker verkligen lösa det. Sen är vi många som jobbar sjuka och halvsjuka, det är ingen hemlighet, säger han.

Företagshälsovården har utrett sjukdomsproblemen, men det utmynnade främst i allmänna råd om att sköta handhygienen och inte gå till jobbet om man är sjuk.

I sitt mejl till redaktionen citerade Sofia Olsson Olsén nyhetschefen Michael Poromaa:

”Under våren har vi haft väldigt mycket sjukdomar och hamnat i en ond spiral när breakingpersonal ersätter varandra istället för att vila på sina ledigheter. För att minska belastningen kommer vi genomföra fyra akuta åtgärder."

Morgonredaktörerna ska få ett nytt schema, man ska planera bättre för färre men mer genomarbetade morgonbanderoller och "hubbarna", grupper av reportrar inom olika ämnesområden, måste "redaktöra" sitt eget material och sina skriva egna puffar.

En åtgärd har dock mötts av reaktioner.

"Hubbarna måste ta eget ansvar för publiceringar. Breakingdeskens uppgift är inte att korra, byta bilder, tagga, SEO-optimera mm. Det går snabbare och enklare om du själv kopplar upp dig hemifrån. Servicedesk hjälper dig så du får rätt program i dator och telefon".

Det innebär att exempelvis krim-, utrikes- eller samhällsreportrar, när de upptäcker stavfel, faktafel eller vill ändra en text, i första hand inte ska underrätta redaktörerna vid desken utan hellre logga in på sin dator hemma.

En anställd ställer sig kritisk till att man ska göra den typen av ändring utanför arbetstid:

"En stilla undran: är den här uppmaningen företagets officiella hållning? Att man ska jobba hemifrån på sin lediga tid? Vad säger isf facket? Det öppnar ju onekligen upp för ganska kreativ personalpolitik."

Susanna Vidlund, fackklubbens ordförande på Aftonbladet, berättar att hon suttit i möte med cheferna.

– Det är inte rimligt att man ska sitta och jobba när man är ledig, så klart, säger hon.

Susanna Vidlund har uppfattat det som en olycklig formulering från cheferna i samband med att de försöker minska belastningen på redaktörerna. Nu väntar hon på ett tydligare svar om vad åtgärden betyder.

– När det rör mindre korrigeringar kanske man på Breaking news-desken inte hinner göra allt ibland och då är det önskvärt att man kanske kan göra det själv. Det är bra att den möjligheten finns, men man ska inte känna att man som anställd måste gå in och göra det på sin lediga tid. Men det måste naturligtvis också finnas en möjlighet att ringa eller mejla till någon som jobbar.

Dagens Media har utan framgång sökt nyhetschefen Michael Poromaa.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev