Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Amanda Lind föräldraledig – då kliver hon in

Publicerad: 5 augusti 2019, 13:13

Amanda Lind och Helene Öberg.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Amanda Lind kommer vara delvis föräldraledig under hösten. Då träder statssekreteraren Helene Öberg in i hennes ställe. ”Viktigt att det inte blir helt tyst från Kulturdepartementet”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Kulturdepartementet

I fredags födde kultur- och demokratiministern Amanda Lind en dotter, något hon själv berättade om på sitt Instagram-konto under måndagen. Sedan tidigare är det känt att hon begärt, och fått statsministerns tillstånd, att arbeta mindre mot en minskad ersättning en period efter födseln. 

Amanda Linds frånvaro är satt till november – och under den tiden kommer hon ersättas av statssekreteraren Helene Öberg. 

– Det skiljer sig inte så mycket från det jag gör annars som statssekreterare. I den rollen kliver man in och ersätter statsrådet när det finns flera möten eller fler medieförfrågningar än vad statsrådet hinner med själv. Det gör jag i högre usträckning nu, säger hon. 

Vem ersätter då dig om du får för många möten?

– Då får vi hjälpas åt i hela staben. Vi har ett gäng sakkunniga och enhetschefer som är medvetna om att det under Amandas delvisa frånvaro är viktigt att det inte blir helt tyst från kulturdepartementet, utan att vi forsätter att visa vårt engangemang och vår närvaro, säger Helene Öberg. 

Arbetsgången kommer fungera så att Helene Öberg rapporterar till Amanda Lind. Upplägget kommer inte förändra den politiska inriktningen för departementet på något sätt. 

– Amanda Lind kommer fortfarande vara kulturminister och ha kvar det ansvar som faller på en minister. Den linje som slogs fast när Amanda Lind tillträdde ligger fast och vi kommer ha avstämningar regelbundet varje vecka. Där kommer jag informera henne om vad som händer och ställa frågor om vi hamnar i vägval, säger Helene Öberg. 

Under de närmaste månaderna tror Helene Öberg att de hetaste frågorna inom mediebranschen kommer handla om public service sändingstillstånd, som ska klubbas i riksdagen under hösten, och presstödet. 

– Det gäller att följa hur de förändringar som ganska nyligen gjorts av mediestödet faller ut och fortsätta föra en diskussion om förutsättningarna för dagstidningar i Sverige. Men vi har inga nyheter att presentera på området än, säger hon. 

Amanda Linds frånvaro är första gången som ett statsråd är föräldraledigt sedan regeringen förra året tog fram regler kring ledigheten. En ministrer får vara föräldralediga mot ett avdrag på 10 procent av lönen – om statsminsitern godkänner det. 

– Nu ska vi testa det i skarpt läge, säger Helene Öberg. 

Vid de formella regeringsammanträden kommer inte Helene Öberg ersätta Amanda Lind. Där finns en sedan tidigare uppgjord ordning för vem som ersätter frånvarande ministrar. 

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Kulturdepartementet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev