Medier presenterar nytt etiskt system

2018-04-03 08:37  
Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Systemet ska underlätta för privatpersoner att anmäla publiceringar som kränker den personliga integriteten. "Det vi vill göra är att ge den enskilda individen en möjlighet att också anmäla det vi gör digitalt och socialt", säger SR:s vd Cilla Benkö.

Det står i dag klart att mediebranschen har enats om ett nytt etiskt system. Det skriver flera företrädare för det nya systemet i ett debattinlägg som bland annat publicerats i Expressen och Svenska Dagbladet.

Det innebär att de organ som tidigare prövat klagomål från enskilda personer som känt sig orättvist behandlade i pressen, Allmänhetens pressombudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON), nu ersätts av Allmänhetens medieombudsman (MO) och Mediernas etiska nämnd (MEN).

Ingår i det nya, självreglerande systemet gör bland annat flera tidningar, SVT, TV4, TT, Sveriges Radio, Svenska Journalistförbundet och branschorganisationer så som TU.

Anledningen till det nya systemet är att mediernas etiska system ska stärkas och dessutom utökas. Därför kommer det nya systemet att innefatta publiceringar på samtliga plattformar; radio och tv samt digitalt och socialt.

– Det vi vill göra är att ge den enskilda individen en möjlighet att också anmäla det vi gör digitalt och socialt. Det går inte idag. Idag kan man bara anmäla det vi gör i FM-radion och få det prövat av Granskningsnämnden om man tycker att man personligen har blivit illa behandlad eller kränkt på ett otillbörligt sätt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, till Kulturnytt.

Simon Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt