Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Mats Qviberg får ännu mer kritik efter SVT-intervjun

Publicerad: 15 Maj 2017, 08:07
Uppdaterad: 29 Juni 2017, 07:00

Kritiken mot Metros ägare Mats Qviberg får ny fart efter intervjun i SVT.

UPPDATERAD. Kritikstormen mot Metros ägare får ny fart efter en intervju i Gomorron Sverige. "Qviberg hävdar att han 'aldrig uttalat sig om det redaktionella arbetet' strax efter en intervju där han gjorde just det", twittrar DN:s Martin Jönsson. Tre kolumnister har nu sagt upp sig.


Ämnen i artikeln:

Mats QvibergMetro

I en intervju i SVT Gomorron Sverige försvarar Mats Qviberg på måndagsmorgonen sina uttalande om att "rensa ut stalinister". Under intervjun får han även frågor om hur mycket han egentligen lägger sig i det redaktionella.

Han förklarade att han använder ordet ”stalinist” istället för ordet ”feodalt” då det inte är någon som vet vad det ordet innebär. Han menar att ordet inte syftar på kommunister utan är ett uttryck för människor ovilja till förändring.

När programledaren frågar vilka det är som är stalinister på Metro svarar Mats Qviberg:

– Alla som är förändrings obenägna, det handlar inte om att man är kommunist utan det handlar om att man står för att man inte orkar göra nödvändiga förändringar. Ta Nokia som hade 45 procent av telefonmarknaden tidigare, de har noll nu – det går så fort.

Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande utgivare på Expressen, twittrar följande om det uttalandet:

 

På frågan om att det finns en kutym att tidningsägare inte lägger sig i det redaktionella, menar Mats Qviberg att han aldrig gjort det.

– Men jag har aldrig uttalat mig om det redaktionella arbetet, säger han.

"Men de som arbetar där ingår väl i det redaktionella", kontrar SVT:s programledare, varpå Mats Qviberg svarar att han inte ens ”vet vad de heter” och att han bara menar att det måste till ett ”förändringsarbete”.

På frågan om hur mycket en tidningsägare ska lägga sig i det redaktionella svarar han:

– Mer än vad familjen Hjörne och Bonnier har gjort, jag tycker att de har varit slarviga.

Dagens Nyheters Martin Jönsson hävdar att Mats Qviberg visst lagt sig i det redaktionella arbetet på Metro. I intervjun med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag kallade Mats Qviberg en av tidningens krönikörer "en typisk stalinist som vi borde bli av med".

Krönikören Viktor Banke meddelade på lördagen på Twitter att han slutar att skriva åt Metro. Sedan dess har också kolumnisterna Evyn Redar och Emma Frans sagt upp sig.

 

Direkt efter intervjun i SVT skickade TV4 ut ett pressmeddelande om att man bryter samarbetet Faktagranskarna som man haft med Metros flaggskepp Viralgranskaren.

 

I intervjun med SVT anklagar Mats Qviberg även SvD:s reporter Malin Ekman för att ha ljugit om att hon känner Carolina Neurath. Malin Ekman reagerar på att SVT lät honom stå oemotsagd i morgonens sändning.

 

Mats Qviberg uppmanas också till att skaffa sig en pr-konsult.

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

Mats QvibergMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.