Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Martin Kinnunen i rätten

Publicerad: 19 Januari 2016, 09:33
Uppdaterad: 19 Januari 2016, 09:38

SD-ledamoten Martin Kinnunen riskerar fängelse.


I dag inleds huvudförhandling i rättegången mot SD:s Martin Kinnunen. Han anklagas för grovt skatte- och bokföringsbrott, och riskerar fängelse vid en fällande dom.

Det var i höstas som riksdagsledamoten Martin Kinnunen åtalades.

Han nekar till brott, och har själv inga planer på att avgå.

– Jag är oskyldig och inte dömd för några brott. Av den anledningen har jag inga planer på att avgå, har han tidigare sagt vid en pressträff.

Huvudförhandlingen kommer att pågå i två dagar.

Bakgrunden är den så kallade järnrörsskandalen 2012. En av de inblandade, dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist, uppmanades att lämna sin riksdagsplats.

Som kompensation fick han ett konsultavtal av SD-ledningen, vars värde motsvarade riksdagslönen han skulle gå miste om. Totalt har 3,7 miljoner kronor överförts till Erik Almqvists bolag från SD-bolaget Blåsippan, via helägda dotterbolaget Samtid & Framtid, där Kinnunen varit ende styrelseledamot.

Enligt åtalet har moms och inkomstskatt redovisats felaktigt.

Dessutom ska bokföring, samt osanna fakturor, ha upprättats i efterhand i Samtid & Framtid.

Martin Kinnunen hävdar att den konsult som skulle sköta bokföringen inte gjort sitt jobb. Även konsulten står åtalad, för medhjälpt till grovt skattebrott och till grovt bokföringsbrott.

 

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.