torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Marcus Birro: ”Jag ska inte sabba det”

Publicerad: 31 januari 2017, 06:00
Uppdaterad: 31 januari 2017, 14:54

Marcus Birro har släppts in i värmen igen. För Dagens Media berättar han om de tunga åren när han stängdes ute från alla mediala sammanhang och om det nya uppdraget för SVT – ett kvitto på att han blivit tillräckligt ”rumsren”.

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroSVT

VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


– Jag ska ju inte bli julvärd liksom. Det handlar om ett inlägg var sjätte vecka under ett års tid. I det läge jag befinner mig i är jag jätteglad att få det här uppdraget, säger Marcus Birro till Dagens Media.

Marcus Birro ska börja videoblogga om samhällsfrågor och dagsaktuella händelser för SVT Opinion.

– Jag tycker det ska bli kul att få jobba med en redaktion igen, även om det är i det lilla. Förutsatt för mig, i det läge jag är i nu, är det stort nog. Jag får chansen att överraska folk som bara tror att jag kommer skriva om militant islamism. De kommer bli positivt överraskade.

Marcus Birro har ett par turbulenta år bakom sig. 2011 drog han tillbaka sin kandidatur till partiledarposten för Kristdemokraterna efter hot om att bli sparkad från TV4:s Kvällsöppet. Tv-kanalen gav honom sparken ändå.

2014 valde även Expressen att bryta samarbetet med den profilerade krönikören. Detta efter att Marcus Birro medverkat i en intervju i den "invandringskritiska" podcasten Radio Länsman – och där kritiserat sin arbetsgivare.

"Det hela känns lite overkligt. Här har vi alltså en av mina chefer som ringer upp mig mitt i natten för att berätta att de ser allvarligt på att jag sagt något kritiskt om tidningen jag jobbar på. När bytte Expressen namn till Pravda?, skrev Marcus Birro i ett mejl till Dagens Media då.

Marcus Birro sattes i den mediala frysboxen och har varit frilansade soloartist sedan dess.

Samtidigt var det rätt tid att "åka ut", anser han.

– Skulle man någon gång åka ut från alla mediala sammanhang så var det rätt tid att göra det. Har man nybyggarkänsla i sig kan man i dag bygga en egen plattform och återta sin plats.

Hur påverkades din karriär av att få sparken från Expressen?

– Det beror på hur man tänker. Ekonomiskt var det under en period katastrofalt, men det sista året har det blivit mycket bättre. Karriärmässigt tycker inte jag att det har påverkat negativt. Det var mer ett slags återgång till vad jag var, säger han och fortsätter:

– Jag började som någon slags förbannad revolutionär klädd i skinnjacka och sedan var jag uppe i något där jag inte visste var jag hamnat. Plötsligt var jag sedan tillbaka där jag en gång börjat. Men frågor du dina mediala kompisar är det nog många som tycker det varit en dålig resa. För egen del ser jag det inte så. Jag når fruktansvärt många med andra budskap, skapar egna debatter eller hakar på debatter, säger Marcus Birro.

Marcus Birro ser på det kommande året med tillförsikt.

Kontraktet med Nyheter 24 är förlängt och sträcker sig över valet 2018.

Under 2017 utkommer han med två nya böcker: romanen ”Lämna mig aldrig” och före detta fotbollsproffset Mats Magnussons memoarer.

Den 14 februari är det premiär för podden "Öppet Hjärta" tillsammans med fastighetsentreprenören Michael Strandberg.

Och det nya uppdraget som videobloggare för SVT Opinion beskriver Marcus Birro som ”ett tecken i tiden att han är så pass rumsren att han får chansen var sjätte vecka” – även om ersättningen är ”jätteliten”.

– Det är mest glädjande att man är tillbaka. Jag tror inte det hade varit möjligt för ett halvår sedan. Men SVT tänkte väl att de kunde ge mig en chans och se vad det blir i stället för att låta bli. Och jag tänker inte sabba det!

Hur stort inflytande över ämnena kommer du att ha?

– Så stort som jag vill ha det. De vet ju vem jag är, att det kan blåsa ibland. Ingen har sagt att det finns ämnen jag inte får ta upp. Men jag ser också väldigt mycket fram emot att jobba med en redaktion och få nya förslag på oväntade ämnen och oväntade ingångar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev