Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Marcus Birro blir krönikör för Njus

Publicerad: 17 januari 2018, 16:15
Uppdaterad: 17 januari 2018, 17:08

Marcus Birro flyttar sin podd till MTG.

"Jag ska fortsätta att vara modig och berätta om verkligheten som jag uppfattar den", säger Marcus Birro om nya uppdraget.


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroNyheter24

Nyhetstjänsten Njus startade i maj 2017 och har idag runt 50 frilansjournalister utspridda runt om i landet. Sajten samlar både lokala nyheter samt världsnyheter, och har profiler som Lennart Ekdal och Rickard Olsson i sitt stall.

Nu blir Marcus Birro ny krönikör för Njus. Tanken är att han varje lördag ska publicera en krönika.

Vad vet du om Njus sedan tidigare?

– Jag har mer bara sett Njus dyka upp i flödet och då kollat runt lite, så jag sitter inte inne på någon hundraprocentig bakgrundskoll där. Men det känns helt klart som en rolig grej att testa, med en prövotid på några månader där utbytet är så att jag får betalt och de får välskrivna texter. Jag tyckte det verkade vara en skön grej att testa, helt enkelt.

Hur känns det att återigen få arbeta på samma plattform som din tidigare kollega Lennart Ekdal?

– Jag vet inte om det direkt är någon plattform så. De sitter ju i Sundsvall.

Fast Lennart Ekdal sitter väl inte i Sundsvall?

– Nej, men jag har sett att han sitter i Sundsvall och fikar på några bilder. Sen vet jag inte hur delaktig han är i det redaktionella arbetet. Jag har dock stor respekt för Lennart Ekdal. Vi jobbade tillsammans i tre-fyra år och det känns bra att han är där. Jag gillar honom.

Har du mycket uppdrag annars?

– Det rullar in lite grejer. Jag skriver krönikor och gör en podd för en betting-sida som ett gäng unga killar har startat. Huvudgrejen är annars Nyheter 24 och Studio Allsvenskan.

Du känner inte att du har för mycket på bordet?

– Nej, det ena ger det andra. När något rullar ut i sanden kommer ett nytt projekt, så det brukar vara en ganska jämn ström. Men jag har deltid på Nyheter 24 och på nätterna skriver jag romaner. Jag får ihop det. Eftersom jag inte har något liv kan jag jobba hur mycket som helst.

Du känner att du har tid?

– Gud ja…

För mycket tid?

– Nja, det är tre sportkrönikor i veckan, en blogg om dagen, Studio Allsvenskan och Sportpodden. Nu blir det en lördagskrönika i veckan för Njus och eftersom jag skrivit krönikor så länge brukar det gå rätt snabbt.

Hur lång tid tar det för dig att skriva en krönika?

– När jag var som värst på Expressen var det någon som skojade på ett sånt där tjomaktigt sätt, och det var ju lite roligt. De plockade fram en slumpgeneratorgrej, typ, som skruvade in massor meningar som ”gå vilse med flit” och till slut kom det ut Birro-krönikor utan att jag skrev dem. Men annars tar det väl cirka 15-20 minuter att skriva en krönika.

Vad kommer du att dela med dig av i dina krönikor på Njus?

– Fortsätta vara modig och berätta verkligheten som jag och många människor i Sverige uppfattar den. Det finns också något i att Njus inte sitter i Stockholm eller Södermalm. Jag gillar den tanken.

Tycker du att det läggs för mycket fokus på Stockholm och Södermalm?

– Nja, nu har det blivit bättre. Jag bor ju själv på Södermalm, men det är klart att det finns en risk om en mediekår umgås intensivt och sitter på samma ställe. Bor du utanför hamnar du snabbt i onåd.

"Har rannsakat mig själv"

Du är ju ändå rätt frispråkig. Är du rädd för att få mycket kritik?

– Jag tycker inte att jag är så frispråkig. Det krävs väldigt lite att bli frispråkig i ett land som Sverige. Den kritiken jag fick för tre-fyra år sedan var delvis berättigad och det har jag fått gå igenom på ett personligt plan och rannsaka mig själv. När jag läser en del av texterna tycker jag också att det är alldeles galet.

Vad kom du fram till i rannsakandet?

– Jag kunde vara väldigt kategoris när det kom till vissa ämnen. Har du nära mellan vem man är och det man skriver samtidigt som du är ur fas, påverkas texterna och blir därefter: indignerade, arga och sorgsna. Ibland blev det lite för mycket och jag var inte förmögen att hålla distans till mig själv och texterna.

Var det här en period när du mådde lite sämre?

– Ja. Jag förstår att en del av kritiken jag fick var sann, men sen fick jag andra grejer som jag inte tyckte var lika befogat. Samtidigt var mycket av det jag skrev då något som folk kan skriva nu och komma undan med. Jag påpekade ofta under en period att jag var först.

Du menar att det har luckrats upp i debattklimatet?

– Det har blivit mycket bättre. Det är möjligt att andra skribenter klarar av det för att de är bättre än vad jag är, men jag kan ibland tänka: ”ah, det där är bra, men jag skrev ju det där redan 2013.”

Hur mår du idag?

– Jag mår ju skitbra idag.

Vad är orsaken?

– Rannsakan. Du är säkert för ung för det där. Men självrannsakan är bra. Jag är på rätt plats i tillvaron och får göra det jag vill. Medieklimatet ändras från dag till dag och det är en spännande tid att vara verksam i som skribent.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroNyheter24

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.