Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"Man ska inte vara så rädd för vad som händer när man slutar"

Publicerad: 30 December 2016, 14:01
Uppdaterad: 30 December 2016, 15:06

Hermine Coyét Ohlén. Foto:Janne Næss

Efter att ha varit på Elle i 25 år kom dagen då branschen förändrats så mycket att hon inte längre ville vara kvar. "Det sista året på Elle var tungt, men jag har aldrig mått bättre än vad jag gör idag", säger Elle’s tidigare chefredaktör Hermine Coyet Ohlén.


Ämnen i artikeln:

ElleAller

Elle’s mångåriga chefredaktör Hermine Coyet Ohlén lägger sin leopardmönstrade kappa på stolen bredvid sin, innan hon sätter sig till rätta. Hon lutar sig över sin soyalatte på restaurang Brillos ljusgård och – med ett eftertänksamt uttryck över ansiktet – berättar hon att det finns en sak som hon gärna vill inleda med:

– Jag vill slå ett slag för att man inte ska vara så rädd för vad som händer när man slutar.

Man har både mycket makt och många kontakter som journalist. Jag själv var spindeln i nätet för många. Man kan tro att det ska uppstå en stor tomhet när man slutar, men för mig var det inte så, säger hon.

Hermine Coyet Ohlén beskriver hur många inom branschen uttrycker en stor ångest inför framtiden. De vet inte vad som väntar, jobben försvinner och journalistyrket är under ständig förändring.

– Det skapar en väldig oro. Många känner en press över att de ska behöva bemästra så många nya saker – och det är stressande. Framförallt så ska man vara så synlig i dag. För en journalist är ju grunden egentligen att låta andra och annat synas. Det var vad jag lärde mig, och det är en stor skillnad mot hur det är nu.

 Hon fortsätter:

– Men jag tror verkligen att folk i branschen – med de kunskaper som de besitter – har stora möjligheter att arbeta även inom andra områden.

 

Hermine Coyet Ohlén – som gick i pension i mars – började som praktikant på Veckorevyn redan 1971. Hon avancerade snabbt till fiktionredaktör med ansvar för tidningens noveller och följetonger. Efter ett gästspel på Året Runt återvände hon till Veckorevyn, där hennes framtida mentor och parhäst Eva Abrahamsson då hade börjat. Hermine Coyet Ohlén  – som med tiden hunnit med en chefsutbildning inom Bonnier  – följde år 1990 med Eva Abrahamsson till Elle Sverige. Eva blev chefredaktör och Hermine redaktionschef.

– Det var oerhört givande och produktiva år. Eva och jag jobbade så bra tillsammans och hade det så roligt. När Bonnier inte längre ville ge ut tidningen tog Publicistgruppen över men det dröjde inte länge innan vårt franska moderförlag tog tillbaka titeln och Hachette Filipacchi Sverige  bildades med Eva som vd. Elle Interiör och Elle a la carte blev två nya titlar som vi startade.

Hermine Coyet Ohlén fortsätter:

–1996 bestämde sig Eva för att segla jorden runt med sin man, och undrade om jag ville bli chefredaktör för Elle Sverige. De skulle bara vara borta i några år, men det blev mycket längre än så och hon återvände aldrig till tidningen.

 

Förutom att hon varit chefredaktör på Elle Sverige, har Hermine Coyet Ohlén genom åren startat nya Elle-titlar i både Sverige och Norge. Bland annat under sin tid som förlagsredaktör för Hachette Filipacchi Sverige.  År 1999 utsågs hon till Årets journalist och för fyra år sedan tilldelades hennes magasin två priser på Tidskriftsgalan – både vilka Hermine Coyet Ohlén i högsta grad varit delaktig i att ta fram: Elles trendapp och Ellegalan.

 

Så i november 2014 kom nyheten att Elle’s eldsjäl och mångåriga chefredaktör bestämt sig för att kliva av, efter 25 år på det kulörta magasinet. 

Hermine Coyet Ohlén hade börjat känna sig utarbetad. De sista åren på Aller hade varit tungrodda och hon började tröttna.

Hon beskriver hur hon var tidig digitalt. För tidig för Elle’s förlag Aller Media. Förlaget hade ingen utvecklande it-avdelning på den tiden. När hon letade efter utvecklare till trendappen som prisades 2012 och till ipadutgåvan som kom året därpå, så hittade hon dem på Twitter – och inte inom förlaget.

– Det finns ingenting så berikande som digitala nördar, säger Hermine med entusiasm. De är så hjälpsamma. Jag älskar nördar. På twitter har jag fått så mycket hjälp. Sociala medier har varit så bra på det viset, att man kan skicka frågor till höger och vänster. Twitter framförallt för jobb.

 

Hon fortsätter:

– Jag fick ändå göra appen, vilket är jag så tacksam för. Men det var ingen på förlaget som såg på den med särskilt blida ögon. Jag själv var övertygad om att de interaktiva digitala satsningarna var ett jättebra sätt att få in läsarna i vår värld, säger Hermine Coyet Ohlén och avslutar:

– Men jag var väldigt tidig. När jag var ute på mediebyråer och pratade om appen så var det ingen som förstod. Jag fick till slut napp på Loréal, vars unga marknadschef tände på idén. Sedan gjorde jag appen tillsammans med Deportivo.

Tyvärr kunde jag inte ensam driva den vidare.

 

År 2013 fick Aller Media en ny vd i Bodil Ericsson Torp. Ledningsgruppen byttes sakta ut och konsulterna blev fler.  Man började diskutera att skapa digitala redaktioner och Hermine fick en föraning om alla de omorganisationer som väntade. 

– Det kändes som exakt rätt tid för mig att säga upp mig, och det gjorde jag. Jag var en chefredaktör som arbetat nära produktionen. Det var svårt för mig att vara den nya sortens chef med många offentliga uppdrag. Kraven från annonsavdelningen att ägna mer tid till samarbeten med annonsörerna blev påtagliga och gick ut över det journalistiska arbetet. Jag kände mig pressad även om det också var en spännande tid.

 

Hermine slutade således, och fick överlämna rodret till den som hon kallat sin ”second in command”, Cia Jansson.

– Hon hade en designutbildning, var väl känd i modebranschen och hade jobbat länge på tidningen. Samtidigt fylld av pepp inför uppgiften att driva allt vidare. Det har visade sig vara en bra lösning.

 

Vad har du gjort sedan du slutade på Elle?

– Efter att jag sagt upp mig så fick jag en del erbjudanden. Inledningsvis så reagerade jag med entusiasm. Men så märkte jag hur jag backade: Ja det låter jättekul, men jag ska inte göra det där. Inte jag.

– Jag var trött och ville verkligen omfamna min frihet, säger Hermine Coyet Ohlén.

 

Hon säger att hon aldrig har mått så bra som hon gör nu. Hon jobbar tre timmar om dagen. Idéerna sprudlar, och det är befriande att låta dem göra det – även om det nödvändigtvis inte blir hon som förverkligar dem i slutändan. Under radarn stöttar hon gärna dem som behöver hjälp på nätet med hur man ska nå sin publik.

 

– Jag trodde att jag att jag skulle bli ännu mer intresserad av magasinens sajter och att innehållet skulle bli bättre – men så blev det inte.  Jag tror de flesta magasin har fått ökade klick, men hur är det med kvaliteten och ekonomin? Det kommer nog att dröja några år innan webbredaktionerna hittat ett sätt som är lockande och ärligt och samtidigt ger ordentlig vinst. Jag hoppas att det kommer att bli bra, men just nu verkar det rätt rörigt, säger Hermine Coyet Ohlén.

– Internet är en oändlig källa till inspiration, säger hon. Jag intresserar mig inte nödvändigtvis bara för den bransch jag varit i utan större projekt inom vården och i samhället.  Alla sorters idéer eller affärer som kan bli spännande. Jag tror jag har 400 appar och jag använder en hel del av dem. Från Homebudget till Snore lab. Böcker och tidningar läser jag numera nästan uteslutande på surfplatta.

 

Vad önskar du dig 2017?

– En man? Haha, nej skriv inte det. Jag är skild efter 25 år med en underbar man, så jag vet hur bra det kan vara, men friheten är rätt skön den med. Hon fortsätter:

–Jag vill hitta mitt fokus i skrivandet. När jag slutade var min stora intention att skriva. Jag har jobbat på tidning i 45 år. Nu vill jag veta, om jag är ensam, vad kommer ur mig då? Det håller jag på och tragglar med. Det är min stora utmaning nu.

Hon avslutar:

Sedan önskar jag mig mer ärlighet, verklighet och journalistik i sociala medier.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ElleAller

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.