Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Medier

Macron vill lagstifta mot falska nyheter

Franska presidenten vill med ny lag se ökade transparenskrav för sponsrat innehåll under valtider, för att motverka spridningen av propaganda.

Alex Hartelius


Publicerad: 04 Januari 2018, 08:44
Uppdaterad: 04 Januari 2018, 08:44

Ämnen i artikeln:

Fake news

Den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron.

Den franska presidenten Emanuelle Macron berättade i sitt nyårstal att en ny lag ska träda i kraft, där ökade transparenskrav på sponsrat innehåll online ska göra det lättare att se innehållets källa.

Med lagen får franska myndigheter möjligheten att kunna stänga användarkonton, blockera sajter och ta bort innehåll. Anledningen är, enligt Emanuelle Macron, att skydda demokratin.

I sitt nyårstal sa han bland annat:

”Det kommer att bli ökade transparenskrav för internetplattformar när det gäller sponsrat innehåll, för att identiteten på de som publicerar annonser ska bli offentlig och för att begränsa omfattningen av dessa annonser”.

Presidenten har tidigare anklagat ryska RT och Sputnik för propagandaspridning under det franska presidentvalet, där han ansåg att falsk information om honom spreds på sociala medier.

Mer detaljer kring den nya lagen förväntas presenteras inom kort.

Ämnen i artikeln:

Fake news

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.