Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Lotta Loosme säger upp sig från SVT – startar konsultbolag

Publicerad: 23 December 2016, 08:46
Uppdaterad: 23 December 2016, 12:31

SVT:s förre marknadschef Lotta Loosme om varför hon sagt upp sig på SVT. ”Det känns som att jag lämnar med flaggan i topp”.


Ämnen i artikeln:

SVT

– När man lämnat för att jobba som egen är det svåra inte att landa på fötterna, utan att klara av att hoppa, säger hon till Dagens Media.

När Lotta Loosme började som marknadschef på SVT i april 2009 blev hon den första personen att inneha tjänsten någonsin på public service-bolaget. Ett halvår tidigare hade hon gjort sorti från rollen som marknadschef för TV3 och TV6 på MTG.

Det var en tid i förändring. SVT play hade lanserats 2006. 2010 skulle play-appen sjösättas.

– Mitt uppdrag när jag kom till SVT var att professionalisera marknadsarbetet. Det handlade dels om få till en kulturförändring, dels om att driva igenom en syn på marknadsföring genom hela organisationen.

Hur var skillnaden mellan att vara marknadschef på ett kommersiellt tv-hus jämfört med SVT?

– Egentligen inte så stor. På SVT har det varit väldigt stort fokus på att driva igenom kulturförändringen. Dels att utbilda hela SVT-organisationen i prioritering och effekt, dels att hitta nya verktyg för att sätta effektmål.

– Det tog kanske längre tid än vad jag trodde. Men jag är väldigt stolt över vad vi gjort. Det är verkligen inte bara min förtjänst, utan hela avdelningen. Jag hoppas och tror att jag bidragit i det arbetet, fortsätter hon.

Lotta Loosme berättar att den största förändring under hennes tid var förflyttningen av tv-tittandet online.

– Publikens online-tittande är en väldigt stor och viktig förändring för alla som jobbar med rörlig bild. Och den går väldigt fort, pågår fortfarande. Det händer mycket i branschen, både i vilka som anslutit sig och hur publiken konsumerar rörlig bild.

SVT har det senaste året genomgått en stor omorganisation. Vilken betydelse har det för att du slutar?

– Ingenting alls. Min avdelning har inte varit berörd av någon omorganisation. Det har varit helt och hållet mitt beslut.

Varför har du sagt upp dig? 

– Jag har varit på SVT längre än vad jag varit på någon annan arbetsplats. Nyfikenhet och utveckling har alltid varit delar av mina drivkrafter. Det är aspekter som tagit mig framåt. Och sedan 2015 har jag inte jobbat i rollen som marknadschef utan med Eurovision och med företagsledningen. Mitt konkreta uppdrag har varit att lansera framtidsstrategin. Nu känns det verkligen som att jag lämnar med flaggan i topp.

 

Vad kommer konsultverksamheten handla om?

– Jag ser framför mig att jag kommer erbjuda uppdrag inom strategiskt förändringsarbete, varumärkesstrategi och kommunikation. Jag har ju arbetat som konsult tidigare i mitt arbetsliv. Det är en väldigt rolig roll där man får många insikter inom olika branscher. Det är kul att lösa problem. Och det finns väldigt många utmaningar, säger Lotta Loosme.

Lotta Loosme lämnar SVT under det första kvartalet 2017.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.