söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Landslagets nya presschef: ”Fotboll och media det jag kan bäst”

Publicerad: 17 januari 2017, 11:00
Uppdaterad: 17 januari 2017, 12:22

Hallå där, journalisten, fotbollsexperten och kommentatorn Emelie Ölander som är ny presschef för Sveriges damlandslag i fotboll.


VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


– Fotboll och media är de saker jag kan allra bäst. Det är en klockren tjänst utifrån mina intressen, säger Emelie Ölander till Dagens Media.

Efter en proffskarriär inom svensk fotboll slog landslagsmeriterade Emelie Ölander in på den journalistiska banan. Som fotbollsexpert i Canal+ Premier League-studio och på Radiosporten har hon tyckt till om såväl svensk som internationell fotboll.

Senare blev Emelie Ölander Sveriges första kvinnliga fotbollskommentator efter att ha blivit värvad från Radiosporten till TV4 i augusti 2013.

Men när 27-åringen på måndagskvällen steg på flygplanet till Spanien och årets första landslagsläger gjorde hon det inte som journalist, utan som landslagets nya presschef.

– De flesta har jag spelat med och många har jag träffat genom att jobba i media. Det blir en del kända ansikten.

– Jag ser fram emot att jobba nära spelarna och förbundskaptenen. De är väldigt öppna profiler, proffsiga både på och utanför planen. De bjuder verkligen på sig själva och det ger en god grund för att ge supportrarna vad de vill ha.

Varför ville SvFF ha dig till tjänsten?

– De ansåg att jag hade den erfarenhet som krävdes – och ett stort förtroende för att jag skulle göra det här uppdraget bra.

Vad händer för landslaget närmast i tiden?

– Nu är det helhetsarbetet inför EM med läger, matcher och Algarve cup. Allt är förberedelser inför EM, som blir det stora crescendot. Det är Pia Sundhages sista mästerskap och hon är supertaggad att köra hela vägen in i kaklet. Vi tar med oss goda vibbar in i turneringen från OS-silvret och det blir också första gången på flera år som vi har ett mästerskap i Europa.

– EM är framförallt sportsligt viktigt men även en väldigt bra plattform för att nå ut och engagera alla som följer damlandslaget. I och med att det är nära att åka för våra supportrar hoppas vi på ordentlig uppslutning under EM i Holland. Bra elitidrottskvinnor- och män förtjänar uppmärksamhet.

Du är utbildad marknadsföringsekonom, vilka fördelar ger det dig i rollen som presschef?

– Mycket av kommunikationen i dag är mer eller mindre marknadsförande, inte journalistiken, men hos organisationer och företag. Det finns en variabel av att kommunikation ska tilltala de som lyssnar och tittar. Jag ska inte säga att jag har otroligt mycket användning marknadsföringsekonomi, men det är alltid bra att ha med sig.

Du har bloggat, kommenterat och bevakat för flera kanaler. Lägger du andra uppdrag åt sidan nu?

– Jag har arbetat som konsult för framför allt TV4, men nu har jag tackat nej till sådana typer av förfrågningar under den här perioden.

Är uppdraget tidsbegränsat?

– Vi har kommit överens om att det löper fram till och med EM. Efter det kommer Peter Gerhardsson in som ny förbundskapten. Då är det respektfullt att låta den nye förbundskaptenen vara med i dialogen om vem som ska vara presschef.

Sverige inleder fotbolls-EM den 17 juli mot regerande Europamästarna Tyskland i Breda, Holland. Andra länder i Sveriges grupp är Italien och Ryssland.

– Jag är oerhört laddad inför uppdraget. Det ska bli väldigt kul, spännande och utmanande, säger Emelie Ölander.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev