Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Kvinnor med utomnordisk bakgrund osynliga i media

Publicerad: 8 mars 2016, 07:55
Uppdaterad: 8 mars 2016, 08:03

Kvinnor med utomnordisk bakgrund är kraftigt underrepresenterade i svensk media, visar en undersökning från Rättviseförmedlingen.


Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Trots att de utgör nästan nio procent av Sveriges befolkning är kvinnor med utomnordisk bakgrund nära på osynliga i svenska medier. Deras synlighet är endast 2,5 procent, visar en granskning som Rättviseförmedlingen har gjort av 3400 nyhetsartiklar från en rad svenska nyhetsajter.

Det innebär att kvinnor med utomnordisk bakgrund är betydligt mer underrepresenterade än vad kvinnor i allmänhet är. Kvinnor utgör 28,9 procent av de som medverkar i media, enligt undersökningen.

Om media skulle spegla befolkningen så skulle kvinnor i allmänhet synas ungefär dubbelt så ofta som de gör idag – och kvinnor med utomnordisk bakgrund skulle synas mer än tre gånger så ofta. 

I en debattartikel på Aftonbladet Debatt i dag kräver Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz ändring.

”Vi som inte är vita kvinnor får i dag nästan aldrig se någon som liknar oss uttala sig i nyheterna, våra röster saknas”.

Hon uppmanar alla att reflektera lite extra över vilka som är med i tidningarna, vilka som tar plats i tv-programmen och radiosändningarna.

”Låt oss inte vänta på att tiden ska lösa problemen, utan tillsammans hjälpas åt att synliggöra skevheterna i samhället, lyfta fram och tipsa om alla de som hamnat i skymundan och se till att fler röster hörs. Inte bara idag, den 8 mars, utan under årets alla dagar,” skriver Seher Yilmaz.

I november förra året släpptes Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren. Den nya granskningen bygger på det resultatet samt ytterligare 1000 artiklar – totalt ingår 3400 slumpmässigt utvalda webbpublicerade artiklar från 2015, från både rikstäckande och lokala nyhetssajter.

De sajter som har granskats är Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Gefle Dagblad, Göteborgs Posten, Helsingborgs Dagblad, Jönköpingsposten, Nerikes Allehanda, Norrländska Socialdemokraten, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, SVT (svt.se/nyheter), Sydsvenskan, Upsala Nya Tidning och Östersundsposten.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.