Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Kritikstorm mot Metro efter ägarintervju

Publicerad: 15 Maj 2017, 06:47
Uppdaterad: 15 Maj 2017, 08:08

Mats Qviberg, Christen Ager-Hanssen och Staffan Erfors. Foto: Press

Efter en kritiserad intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag tar Metros ledning avstånd från flera uttalanden. Däribland att det skulle vara tänkbart med ett samarbete med den kontroversiella nättidningen. "Det kommer aldrig att bli aktuellt", säger Metros ordförande Christen Ager-Hanssen.


Ämnen i artikeln:

Metro

Flera har höjt på ögonbrynen och stark kritik har väckts mot Metro-ägarna Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssens uttalanden i en intervju med Nyheter Idag.

Under intervjun tar Nyheter Idag:s chefredaktör Chang Frick upp en gammal artikel som publicerats i Metro 2014 som går ut på att Viralgranskarna kommit fram till att tiggeriet inte styrs av kriminella ligor. Mats Qviberg konstaterade att han inte håller med Viralgranskarna och att journalisten borde få sparken.

– Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med, som skriver en sådan artikel mot bättre vetande, säger han i intervjun.

I intervjun öppnar även Christen Ager-Hanssen upp för ett samarbete mellan Metro och Nyheter Idag.

– Du är en framtida samarbetspartner. Vi skulle kunna konvertera din sajt. Du skulle kunna bli Metro 24 om vi tycker att det är en bra bas, som ett exempel, säger han.

Reaktionerna på intervjun har varit starka. Två av Metros kolumnister, Viktor Banke och Evyn Redar, har meddelat att de slutar som en direkt följd av publiceringen. Miljöpartiet vill att Metros distrubitionsavtal med SL ska ses över.

– Jag känner mig orolig för Metros nya inriktning, säger MP:s gruppledare för Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson, till SvD.

Till SvD säger Mats Qviberg att han ångrar att han ställde upp på intervjun.

– Jag erkänner misstag och lägger mig platt. Jag är ledsen för att jag var politiskt naiv, säger han.

För att bemöta kritiken har Metro skickat ut ett pressmeddelande. I det skriver tidningen att det aldrig kommer bli aktuellt med ett samarbete med den ”alternativa nättidningen”. Metro hävdar också att intervjun framställde intentionerna från Metros ägare ”på ett felaktigt sätt”.

– Metro är en politisk obunden tidning och att samarbeta med en politiskt driven sajt är fullständigt uteslutet, det har aldrig varit aktuellt och kommer aldrig att bli aktuellt. Jag borde ha undersökt närmare vilken typ av sajt Nyheter Idag är innan vi ens ställde upp på intervjun, säger Christen Ager-Hanssen.

Metros chefredaktör och ansvarige utgivare Staffan Erfors förtydligar att det är han och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik.

–Varken Mats Qviberg eller Christen Ager-Hanssen har någonting att säga till om gällande vad vi skriver i tidningen och vilka vi samarbetar med, säger han.

Lika lite menar Erfors att ägarna har att säga om vem som jobbar på Metros redaktion och inte.

– Det är jag och redaktionsledningen som leder och fördelar arbetet på redaktionen, att vi på allvar skulle skulle ”rensa ut stalinister” är befängt och inte sant, säger han i uttalandet.

Dagens Media har tidigare rapporterat om Mats Qvibergs uttalande om att "rensa ut stalinister". I slutet av april frågade en twitter-användare när Mats Qvibergs "sunda värderingar börja genomsyra Din tidning Metro?".

Mats Qviberg svarade då med att skriva att han först måste "rensa ut en del stalinister först".  När Dagens Media ringde upp Metro-ägaren för att be honom utveckla svarade han att det var skämtsamt menat.

– Äh! Nej, det var ett skämt. Det var ingenting att fästa sig vid.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.