söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Kritikerstorm mot Kattis Ahlström

Publicerad: 3 januari 2017, 09:21
Uppdaterad: 3 januari 2017, 14:53

Kattis Ahlström och SVT anklagas för att inte ge kredd åt forskarnas vars arbete programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid" bygger på. Foto: SVT

Anklagas för att ta åt sig äran för forskares arbete i samband med SVT-program.

Ämnen i artikeln:

SVTKattis Ahlström

JN


Kattis Ahlström och produktionsbolaget Mediabruket anklagas i sociala medier och i Expressen, för att ha tagit åt sig äran för forskares arbete i samband med SVT-programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid".

Professor i historia, Kjell Östberg skriver på Expressen Kultur:

” Programledaren Kattis Ahlström står framför några tjocka luntor och berättar att hon grävt djupt i arkiven[…]hon hävdar till och med att det före hennes program knappt gjorts något om rösträttskvinnorna och att dessa inte finns inskrivna i historieböckerna. […]I själva verket är de flesta av sakuppgifterna om rösträttsrörelsen och dess kvinnor hämtade från den omfattande och mångåriga forskning som framför allt Josefin Rönnbäck och Christina Florin publicerat med stort genomslag. Bägge har dessutom generöst delat med sig av sin tid och sina resultat till programmakarna."

Enligt debattartikeln frånsäger sig Mediabruket ansvaret genom att hävda att det är SVT som inte vill redovisa varifrån de hämtat sitt material.

Några av kommentarerna som går att läsa om programmet på Twitter:

 

”Fin produktion SVT men skandalöst att inte ge cred till forskarna vars arbete programmet bygger på”

”Svårslaget rekord i att ta åt sig äran för jobbet från kvinnohistoriker”

”I kväll går tydligen dokumentären Kvinnorna på fröken Frimans tid. Just nu har jag flera kollegor som är ganska ledsna”

 

Kattis Ahlström besvarar kritiken i en kommentar på Linkedin:

”Twitterkrig pågår om att jag och red för Kvinnorna på fröken Frimans tid på SVT ska ha stulit från forskare och låtit bli att ge dem credit. Vill säga att den hjälp vi fått av forskare har varit ovärderlig. Man rasar även över att jag sagt att vi ”grävt i arkiv” och att det inte har gjorts något om det här tidigare. Att söka i arkiv ingår i det journalistiska arbetet. Och vad jag menar är att det inte har gjorts i TV i någon större utsträckning och att de här kvinnornas bedrifter fått långt mindre utrymme än många andra historiska samhälleliga förflyttningar utförda av män. Tacksam för de hundratals mejl vi fått av glada tittare som upplever att de fått lära sig något nytt.”  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev