Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Kritik mot UG: "Svårt att förstå vad det egentligen är man granskat"

Publicerad: 31 maj 2018, 06:50
Uppdaterad: 31 maj 2018, 13:21

Onsdagens program av Uppdrag Granskning riktade kritik mot mediernas rapportering om Fredrik Virtanen. Nu ifrågasätts programmet för att bemöta #metoo på fel sätt.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Under onsdagen sändes det extrainsatta Uppdrag Granskning-programmet om mediernas rapporteringen av metoo. Programmet riktar in sig på bland annat Svenska Dagbladet och SVT:s bevakning av den tidigare Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen i samband med höstens #metoo och de anklagelser som riktats mot honom.

Nu riktas kritik mot att Uppdrag Granskning i sin granskning bemöter #metoo på fel sätt.

Under rubriken "Ytlig granskning som förstärker förvirringen kring vad #metoo handlar om" skriver Sundsvalls Tidnings kolumnist Sofia Mirjamsdotter:

"Vilken dramaturgi UG väljer att använda sig av och hur de vinklar sina program väljer de såklart själva, precis som alla redaktioner gör. Att granska medierapporteringen under #metoo är ett lovvärt initiativ. Det finns all anledning att ifrågasätta en lång rad namnpubliceringar, det finns anledning att ifrågasätta Aftonbladets hantering av anklagelserna mot egna medarbetare. Listan kan göras längre. Resultatet är tyvärr en ganska tunn soppa. Det är svårt att förstå vad det egentligen är man granskat. Från SVT slås det på stora trumman för att man lyckats visa att felaktiga påståenden publicerats i medierna."

Även frilansjournalisten och Medievärldens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz skrev under onsdagen om programmet:

"Stereotyperna är tyvärr iögonenfallande i hur UG-reportaget för att ärerädda Virtanen i stället försöker riva ner Cissi Wallins trovärdighet", skriver hon på Medievärlden, och fortsätter:

"Givet hur extremt svårt det är att bevisa sexualbrott och hur vansinnigt vanliga de ändå är blir den här strategin inte särskilt konstruktiv. I det specifika fallet hade UG kunnat kritisera namnpubliceringar och mediernas val utan att gå in för att sänka Wallin. Men det hade kanske blivit mindre spännande tv."

Under onsdagens program av Sveriges Radios "Studio Ett" var temat just mediernas rapportering om Fredrik Virtanen. I programmet medverkade Uppdrag Gransknings producent Henrik Bergsten och svarade så här på den kritik som riktats mot programmet:

– Jag tycker inte att vi angriper metoo. Det vi gör är att vi granskar vad de stora medierna har publicerat; Svenska Dagbladet, Expressen, SVT och SvD framför allt. Jag tycker att det naturligtvis är synd att vi får den här typen av kritik, men vi angriper inte metoo. Det är en rörelse som fungerar alldeles utmärkt utan att stora tidningar går över gränsen och skadar människor på det här sättet, säger Henrik Bergsten i programmet. 

Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson, skrev under gårdagen på SVT om varför de granskat fallet Fredrik Virtanen.

"De övergrepp mot kvinnor som metoo-rörelsen blottlagt är avskyvärda. Men det är ändå viktigt att medierna, och enskilda journalister, klarar av att bibehålla ett professionellt förhållningssätt även i den här typen av rapportering. När alla medier springer åt samma håll är det viktigt att någon riktar uppmärksamheten mot det som inte rapporteras", skrev han bland annat.

Enligt SVT Nyheter ska över hundra anmälningar inkommit till Granskningsnämnden och det innan onsdagens program av Uppdrag Granskning hade sänts i tablå-tv.

Dagens Media har sökt Uppdrag Granskning.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.