Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Krisexpert: Kinberg Batra hanterade skandalen bäst

Publicerad: 7 augusti 2017, 14:15
Uppdaterad: 14 augusti 2017, 14:12

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Moderaterna

Anders Borgs krishantering har både hyllats och sågats efter fylleskandalen. Men den som skött sig bäst i svallvågorna av ”Borggate” är moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, anser Pär Daléus, krisexpert vid pr-byrån Westander.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgWestander

Efter att den före detta finansministern Anders Borg öppet på sin Facebooksida bett om ursäkt för sitt beteende på en privatfest förra helgen lät reaktionerna inte vänta på sig.

Vissa ansåg att inlägget, där ex-ministern förklarade att han drabbats av en ”blackout” till följd av att ha druckit alkohol, var ett ynkligt försök att försvara sig mot oförsvarliga handlingar. Enligt uppgift ska Borg bland annat ha visat könet, tagit andra män på skrevet, och kallat kvinnor för ”hora” och ”slampa” under tillställningen i Stockholms skärgård.

Samtidigt fanns de som uttryckte sitt stöd för Anders Borg, och menade att beteendet inte speglade den tidigare politikern som person. Bland dessa var Borgs sambo Dominika Peczynski, samt tidigare partikollegor inom Moderaterna.

När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ombads kommentera händelsen i media svarade hon att hon såg ”mycket allvarligt” på det inträffade ifall uppgifterna om vad som hände stämmer. Hon sade också att hon tycker att det är bra att händelsen polisanmälts.

”Då får det redas ut om det gjorts någonting brottsligt”, sade M-ledaren bland annat enligt Expressen.

Uttalandena fick Anders Borg att reagera bestört. ”Jag känner mig djupt besviken. Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten”, skrev han i ytterligare ett publikt inlägg på Facebook.

Pär Daléus är arbetar vid enheten för kris och ledarskap på byrån Westander.

Men Pär Daléus, expert på kriskommunikation på pr-byrån Westander, tycker att moderatledaren agerade exemplariskt.

– Anna Kinberg Batra verkar ha agerat bäst inom Moderaterna. Hon blev tvungen att uttala sig eftersom att händelsen dominerade medierna, och inte minst de sociala medierna.  När hennes rättspolitiska talesperson Tomas Tobé kommenterande händelsen urskuldande så hotade hela historien Moderaternas trovärdighet på djupet. Då hade hon inget annat val än att markera kraftfullt, säger han till Dagens Media.

Genom att förklara att hon tog anklagelserna på allvar tydliggjorde Anna Kinberg Batra Moderternas värdegrund, samtidigt som hon var noga med att inte fälla Borg på obekräftade uppgifter, menar Pär Daleus.

Hur Anders Borg hanterade det hela är han emellertid inte särskilt imponerad av. Enligt Daléus gjorde Borg ett klassiskt misstag.

– Mitt tips i alla svåra lägen är att ta reda på så mycket information som det bara är möjligt innan man agerar. Anders Borg verkade inte riktigt veta vad han bad om ursäkt för, och då blir ursäkten bara en halvmesyr, säger han och tillägger:

– Ska man be om ursäkt ska det vara reservationslöst.

"Ingen exakt vetenskap"

Ytterligare ett råd i den här typen av lägen menar Pär Daléus är att inte förhasta sig, och att kanske be någon man litar på att läsa igenom det man skrivit, innan man publicerar.

– Många vill vara snabba med att kommentera men jag tycker det är en viktig läxa också den här gången att uttalar man sig på sociala medier så blir det en officiell ståndpunkt när man exempelvis är rättspolitisk talesperson eller Anders Borg, säger Pär Daléus.

På frågan hur det kan komma sig att olika pr-experter såväl hyllat som sågat Anders Borgs krishantering svarar han:

– I grunden tror jag det handlar om att kriskommunikation inte är någon exakt vetenskap. Det är också därför jag inte vill recensera branschkollegor. Olika personer gör på olika sätt och det finns olika bedömningar och avvägningar att göra, det går sällan att hitta några exakta vägval.

Som en följd av skandalen har Anders Borg lämnat sitt uppdrag som vice ordförande i Kinnevik. På tisdagen stod det klart att den förundersökning som inletts mot Borg, gällande bland annat sexuellt ofredande, läggs ned eftersom ingen utsatt trätt fram.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Anders BorgWestander

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev