Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Logga in


Medier

Krigsreporter skickas till Malmö av högerextrem

Publicerad: 22 Februari 2017, 08:03
Uppdaterad: 22 Februari 2017, 09:01

Från inslaget i Fox News.

Efter Trumps uttalande om Sverige lovar en högerextrem sajt att betala 2 000 dollar till den journalist som vågar spendera en natt i Malmö för att rapportera om utsatta områden.


Ämnen i artikeln:

Donald TrumpFox News

USA:s president Donald Trumps uppmärksammade uttalande om Sverige, som syftade på ett inslag i amerikanska Fox News, har väckt stor efterföljande debatt.

Fox News hade intervjuat den amerikanske filmaren Ami Horowitz, som gjort en dokumentär om följderna av invandringen i Sverige.

Under måndagen avslöjade DN att de svenska poliserna som medverkade i dokumentären, menar att de blivit felaktigt porträtterade och att saker de sagts tagits ur sitt sammanhang. 

– Jag förstår inte varför vi är en del av inslaget. Intervjun handlade om helt andra saker än vad Fox News och Horowitz talar om, sade polisen Anders Göranzon, och menade att det under intervjun inte fanns något fokus på migration eller invandring.

Paul Joseph Watson, redaktör för en sajt som av BBC News beskrivs som konspiratorisk och högerextrem, lovar nu att betala resa och uppehälle till den journalist som vågar spendera en natt i Malmö för att rapportera om utsatta områden. Det skriver DN.

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, har svarat på Watsons tweet om saken och skrivit att han gärna träffar "alla journalister du skickar hit".

–  Jag sitter och läser på Twitter och så dyker det upp någon som verkar hata Malmö. Då känner jag ett visst ansvar att få honom att sluta med det. Det är en bisarr situation. Det är inte så farligt i Malmö som det verkar när man hör domedagsprofeterarna från andra länder, säger Nils Karlsson till TT.

Enligt DN ska flera hundra journalister visat sitt intresse för Paul Joseph Watsons erbjudande.

Amerikanen Tim Pool, som beskriver sig själv som en journalist med fokus på krig och konflikter, valdes ut och har mottagit en summa på 2 000 dollar för uppdraget.

Han uppger för DN att han kommer till Malmö på fredag.

– Det var Trump som fick det här att hända. Han har anklagat Sverige för att vara ett farligt land med stora problem. Vi hade planerat att åka till Sverige oavsett, men nu vill vi verkligen reda ut vad som stämmer, säger Tim Pool till DN.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Donald TrumpFox News

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.