Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Krävde 3 miljoner för sminkad dokumentär om Qviberg

Publicerad: 13 Oktober 2016, 16:41
Uppdaterad: 14 Oktober 2016, 06:31

Känd filmare skulle få Mats Qviberg att "framstå som Churchill" i planerad SVT-dokumentär.


Ämnen i artikeln:

HQ BankMats QvibergSVT

Den välrenommerade filmaren Fredrik von Krusenstjerna som gjort flera produktioner åt SVT, ska ha pressat Mats Qviberg på pengar, uppger realtid.se.

För en dokumentärfilm om Mats Qviberg och HQ-kraschen, där huvudmotivet själv skulle få styra innehållet, uppges Fredrik von Krusenstjerna ha krävt tre miljoner. Filmen skulle sedan visas på SVT.

Författaren Christen Ager-Hansen, som nyligen utkommit med boken "HQ gate" har enligt Realtid.se smygfilmat ett möte i september som han hade med Fredrik von Krusenstjerna i London.

Enligt författaren var det fjärde gången som Fredrik von Krusenstjerna krävde pengar för att göra en snällare dokumentärfilm av Mats Qviberg. Första gången skedde det på en restaurang på Östermalm.

– Då krävde han två miljoner kronor, andra gången jag träffade honom var på Hotell Diplomat i Stockholm, då hade han höjt kravet till tre miljoner kronor, jag blev alldeles chockad, säger Christen Ager-Hanssen som berättade för Mats Qviberg om ”erbjudandet”.

–Jag är tyvärr så hårdhudad och luttrad efter allt jag gått igenom de sista sex-sju åren så på så sätt var den här utpressningen ”en vanlig dag på kontoret för mig”, men det är klart att jag blev alldeles paff, det är ju utpressning och kriminellt, säger Mats Qviberg till nyhetssajten.

Fredrik von Krusenstjerna ska ha visat filmklipp för dem, där kritiker gått hårt åt Mats Qviberg, och erbjudit att inte ta med dem. Mot betalning skulle han få Qviberg att ”framstå som Churchill”. Alternativet var att han skulle ”göra Sushi” av Mats Qviberg.

Christen Ager-Hansen säger att han bestämde sig för att smygfilma mötet med dokumentärfilmaren, för att inte ord skulle stå mot ord. Realtid.se har sett filmklippet.

Fredrik von Krusenstjerna, vill inte besvara anklagelserna, utan hänvisar till sitt produktionsbolags vd.

– Vi har lagt ner arbetet med dokumentären. Förtroendeproblematiken kring regissören gör det ohållbart, säger produktionsbolaget Unlimited Stories vd Poa Strömberg till Realtid.se.

– Jag har tagit del av uppgifterna ifrån författarna till boken och fått en helt annan förklaring från Fredrik von Krusenstjerna om pratet kring pengar men bara att det här påstås räcker för att skapa en sådan osäkerhet kring dokumentären att den inte kan slutföras, avslutar hon.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

HQ BankMats QvibergSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.