Kina förstärker förbud mot oberoende journalistik

2016-07-26 10:41  
Nyligen gick Kinas president Xi Jinping ut med att de kommer "förbättra" brottsbekämpningen mot webbplatser som producerar egna nyheter som rör "sociala och politiska frågor".

Kina beordrar webbplatser att "rätta" till sina nyheter.

Kina är ett av de länder i världen där det står som sämst till med pressfriheten. På Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex rankas Kina på plats 176 av 180, bakom länder som Somalia och Iran.

Nu rapporterar Reuters att Kinas "internetregulator" har bötfällt flera webbplatser för brott mot publiceringsregler på internet. Webbplatserna ska ha blivit beordrade att "rätta" till nyheterna som byggde på egna nyhetsberättelser och som inte var tillrättalagda av den kinesiska staten.

Det var nyligen som Kina och presidenten Xi Jinping gick ut med att de kommer "förbättra" brottsbekämpningen mot webbplatser som producerar egna nyheter som rör "sociala och politiska frågor", enligt The Guardian.

Endast artiklar från statskontrollerade nyhetsbyråer är tillåtna att publicera i nyhetsartiklar online.

Förbudet kan ses som det senaste steget från Xi Jinping att få ännu större kontroll över journalistiken i landet, skriver The Guardian vidare.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt