måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

"Journalistiken går åt helt fel håll"

Publicerad: 29 september 2017, 07:26
Uppdaterad: 29 september 2017, 08:02

Foto: Nima Daryamadj.

HALLÅ DÄR... Nuri Kino, frilansjournalist, som just nu jobbar på att starta Sveriges nya undersökande magasin.


SN


Varför ska du starta det här magasinet?

– Sveriges undersökande journalistik håller världsklass. Men de magasin som finns är inte tillräckliga, det behövs fler. När jag har skrivit om det här på sociala medier har ingen varit negativ. Det finns många duktiga reportrar som inte får tillräckligt med tid för att göra undersökningar, det är för att det inte finns några resurser. De känner att något är fel och då är det oftast det.

Nuri Kino menar att tiden för journalister att gräva djupare i intressanta uppslag inte finns. Och dessutom att frilansare som har förslag på undersökningar många gånger inte har någon att vända sig till. Det nya magasinet ska bli ett komplement till otillräckligheten.

– Jag har varit på de flesta större svenska redaktioner och jag en hum om hur det funkar där. Jag är inte världens bästa på teknik, men då tar vi in andra som är det. Och jag känner: "Men då gör vi det här. Vad väntar vi på?"

Hur kom du på idén?

– Jag hade influensa i januari och var hemma i Sverige. Det var det bästa som hänt mig. Jag var ju låst och kunde inte röra på mig fritt. Det var då allt började rulla igång, säger han och fortsätter:

– Det här grundar sig i förakt mot media som finns i samhället. Det är inte reportrarna som är korkade, utan redaktionen slimmas och man ska göra en tidning varje dag. För mig är det som att journalistiken går åt helt fel håll.

Vad kan man berätta redan nu?

– Det handlar om en sajt och video-material. Mer kan jag inte berätta just nu. Utöver själva nyheten och avslöjandet kommer vi att ge en helhetsbild, hur kunde det bli så här? Med andra ord kommer att vi att också publicera fördjupningar.

Finns det ett namn bestämt?

– Jag bad om namnförslag på Facebook igår, det kom in många bra sådana, men vi har inte valt ännu.

Vad hoppas du på?

– Att det här inte ska bli en fluga, det här ska vara hållbart.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev