Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Journalisten nära konkurs – räddades av SJF

Publicerad: 2 augusti 2017, 09:37
Uppdaterad: 2 augusti 2017, 09:53

Helena Giertta efter miljontillskottet: "Förbundet har gjort klart att vi måste klara oss utan nya bidrag."


Ämnen i artikeln:

JournalistenSvenska Journalistförbundet

Tidningen journalisten var farligt nära en konkurs förra året, rapporterar Resumé. Året slutade med en förlust på över en miljon 2016, vid en omsättning på knappt tio miljoner.

För att rädda tidningen beslutade ägarna –Svenska Journalistförbundet – om ett ovillkorat aktieägartillskott på 430 000 kronor samt ett koncernbidrag på en miljon kronor för att återställa kapitalet.

– Annonsintäkterna rasade mer än budgeterat. På några år har de gått från sex till tre miljoner, säger vd:n Helena Giertta till tidningen.

Samtidigt ligger prenumerationsintäkterna på oförändrade sex miljoner.

Som en besparingsåtgärd har redaktionen flyttat till en mindre lokal på söder, där de även tagit in hyresgäster. De två medarbetare som snart går i pension kommer inte att ersättas samtidigt som tidningen även måste dra in på frilansköpen.

Nu måste tidningen diskutera hur de kan förändra sitt arbetssätt för att klara produktionen, förklarar Helena Giertta.

– Förbundet har gjort klart att vi måste klara oss utan nya bidrag från ägaren, säger hon till Resumé.

Journalistens printutgåva kommer i år ut med 14 nummer i en upplaga på drygt 17 000 ex. För att ta in nya läsarintäkter startade tidningens sajt en plustjänst i maj.

–Det är för tidigt att säga vad det kan ge, säger Helena Giertta, men helt klart måste vi tro att läsarintäkterna kan bära verksamheten i framtiden. Än så länge överstiger annonsintäkterna från papperstidningen kostnaderna för tryck och distribution.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.