Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Josefine Tengblad: "Hög kvalitet lönar sig"

Publicerad: 4 juli 2016, 15:30
Uppdaterad: 5 juli 2016, 14:11

ALMEDALEN 2016. TV4 är på plats i Almedalen och håller seminarium om svenska tv-seriers framgång.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenTV4

Framgångarna för nordisk crime och drama har varit stor på sistone, med tv-serier som Bron och Wallander som vunnit stor uppmärksamhet utomlands.

Under MIPTV-mässan i våras, där eliten i tv-världen sammanstrålar för att köpa och sälja programformat och knyta nya kontakter, sade Pontus Edengren, vd och delägare på produktionsbolaget FLX, att det märktes att just Norden ligger i framkant när det kommer till drama.

– Norden fortsätter att vara väldigt tongivande på dramasidan och alla nya serieformat får mycket uppmärksamhet. Även det internationella intresset för andra genrer än krim ökar, som komedi och dramakomedi. Möjligheterna att hitta samarbetspartners och kunder för skandinaviska produktionsbolag ökar hela tiden, sade han till Dagens Media då.

Under TV4s seminarium i Almedalen idag pratade även TV4s vd Casten Almqvist om det svenska dramats framgångar på seriesidan, och menade att tv-serier från plattformar som HBO och Netflix har fungerat som inspiration för filmkreatörer i och med att de ändrat tittarnas beteende.

Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, menar att det lönar sig att satsa på kvalitativa serier idag.

– Hög kvalitet lönar sig, det gäller att skapa serier som sticker ut och som är unika. På så sätt vinner vi publiken.

Casten Almqvist ställer frågan om hur det kommer sig att svenska dramaserier i större utsträckning än tidigare säljs in till andra länder med textning, istället för att göra lokala remakes.

– Steg för steg har andra länder vant sig med att se textade serier. Man har kommit över någon slags tröskel och det har blivit coolt att titta på serier i sitt originalformat, svarar Piodor Gustafsson, film- och tvproducent.

Josefine Tengblad fyller i och menar att det är viktigt att inte låta sig lockas allt för mycket av andra länders efterfrågan.

– Vi har fått förfrågningar om amerikanska remakes på serien Modus, men då är det viktigt att kunna säga nej och vänta på att de svenska versionerna har fått leva sitt liv.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev