Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Johanna Bladh: "Det blir en krock när kvinnor vill röra sig mellan humor och allvar"

Publicerad: 28 Juni 2017, 06:00
Uppdaterad: 28 Juni 2017, 06:17

Johanna Bladh. Bild: Privat

Hänt TV:s Johanna Bladh berättar om reaktionerna efter abortkampanjen. "Jag brukar ta Filip och Fredrik som exempel – de kan ju sitta och göra de mest oseriösa inslagen för att nästa sekund hålla i en valvaka. Som kvinna förväntas man inte vara lika mångsidig", säger hon.


Ämnen i artikeln:

BaaamHänt-gruppenAftonbladet

I slutet av maj lanserades kampanjen #prataomabort av Fab medias sajt Baaam, som inleddes med en minidokumentär på sammanlagt 15 minuter där Hänt-journalisten Johanna Bladh tar avstamp från sina personliga erfarenheter.

När hon skulle göra en abort för ett par år sedan, upplevde hon att det inte fanns någon som hon kunde prata om sina upplevelser med.

– Det fanns i princip bara två slags informationssidor om abort: antingen var det Vårdguiden med sin lite styltiga info, eller så var det de här skräckhistorierna. Jag kände inte igen mig i något av det. Samtidigt vet jag hur otroligt mycket det kan betyda att bara få möjlighet att identifiera sig med någon annan som varit i samma situation, säger Johanna Bladh till Dagens Media.

Johanna Bladh har tidigare jobbat som nöjesreporter på både Aftonbladet och Expressen, och startade i höstas upp Hänt TV hos Aller Media, som hon idag driver.

Minidokumentären om abort gjorde hon däremot på egen hand vid sidan av jobbet.

– Jag brinner ju för att prata om tabubelagda ämnen – som mens och kroppskomplex – men det här var väldigt speciellt att göra. Att få tjejer att ställa upp framför kameran och prata om abort som frilansjournalist, utan en organisation som exempelvis RFSU i ryggen, var inte helt lätt, säger hon och fortsätter:

– Men i och med att jag kände ett sådant personligt engagemang i frågan lyckades jag ändå få det att funka. Jag hade ju ingen aning om hur dåligt man kunde må när man gjort en abort, och trodde att det var onormalt att vara så ledsen som jag var. Det känns viktigt att få dela med sig av det till andra unga kvinnor.

När minidokumentären var färdig sålde Johanna Bladh in den till Baaam.

– De blev jättetaggade innan jag knappt hunnit berätta om projektet. Det var helt självklart för dem att lyfta abortfrågan.

Var det självklart för dig att använda dig av just videoformatet?

– Ja, jag är ju en tv-människa som lever genom rörligt. Jag tycker att jag på ett bättre sätt kan förmedla känslan av hur jag upplevt någonting om jag kan använda mig av både bild, musik och tal. Samtidigt innebär ju rörlig bild en utmaning i och med att det är svårare att få folk att anförtro sig och ställa upp och dela med sig av sin berättelse framför kameran, än vad det är med bara skriven text.

"Det kommer ofta kommentarer från fotografer"

Johanna Bladh berättar att kampanjen ännu en gång har uppmärksammat henne på hur många det är som har fördomar om henne som kvinna och nöjesreporter, och placerar in henne i ett fack utefter den lättsamma attityd hon visar upp framför kameran.

– Jag jobbar ju med det som kallas lätta, snabba nyheter, vilket jag gjorde även på Aftonbladet och Expressen. Hela vägen har jag upplevt att det blir en krock när jag som "nöjestjej" väljer att lyfta allvarliga ämnen. Det finns så mycket fördomar om kvinnor som jobbar framför kameran med nöjesjournalistik. Det upplevde jag även när jag gjorde en kampanj om bröstkomplex 2015.

Hon berättar att trots att hon är chef för tv-satsningen på Hänt-gruppen, vilket innebär att hon redigerar allt själv, köper in all utrustning och allt material och förhandlar om frilansavtal, finns det de som ifrågasätter hur mycket som ingår i henne roll.

– Det kommer ofta kommentarer från fotografer i branschen som tror att det inte är jag som exempelvis har klippt våra tv-inslag. Just det tycker jag är så jäkla viktigt att prata om ­– att man som kvinna måste få ha en bredd i sin yrkesroll. Jag vill att nyutexaminerade kvinnliga journalister som ska ut i branschen ska känna att man kan jobba med nöje ena året, och med politik det andra. Jag har ju gjort intervjuer om abortfrågan samtidigt som jag suttit och gjort inslag om sexleksaker med Paradise Hotel-deltagarna, säger hon.

"Jag brukar ta Filip och Fredrik som exempel – de kan ju sitta och göra de mest oseriösa inslagen för att nästa sekund hålla i en valvaka", säger Johanna Bladh.

Varför är det så viktigt att få blanda humor och allvar?

– För att jag är en människa med många sidor. Jag brukar ta Filip och Fredrik som exempel – de kan ju sitta och göra de mest oseriösa inslagen för att nästa sekund hålla i en valvaka. Men när kvinnor vill röra sig mellan humor och allvar blir det en krock. Man förväntas inte vara lika mångsidig och ska placeras i ett fack.

Hur ska du fortsätta lyfta den här frågan framåt?

– Jag vill jättegärna jobba med fler kampanjer där jag får chans att lyfta tabubelagda ämnen som är viktiga för tjejer och kvinnor. För mig kan det handla om enkla saker som att lägga ut "fula" selfies i sociala medier. Jag vill nyansera flödet för unga tjejer och få dem att förstå att det är okej att vara den man är. Jag tror att det enda sättet att göra det på är att själv visa det.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.