Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Janne Josefsson: "Vet inte om man ska skratta eller gråta"

Publicerad: 2 maj 2018, 07:31
Uppdaterad: 2 maj 2018, 11:03

Bild 1/2  Janne Foto: Sofia Sabel/Pressbild

Janne Josefsson besvarar Özz Nûjens kritik efter den uppmärksammade intervjun i "Uppdrag Granskning".


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonSVT

I rapporteringen om den terrormisstänkte Rakhmat Akilov har mediernas ljus även kommit att riktas mot komikern och samhällsdebattören Özz Nûjen.

Bakgrunden är att Rakhmat Akilov i förhör sagt att han betalats svart för att renovera två sommarhus på Gotland. Två hus som Özz Nûjen, enligt Aftonbladet, äger tillsammans med sin syster.

Det var Helagotland.se som var först med att rapportera om Rakhmat Akilovs inblandning i renoveringsarbetet. Senare följde både Aftonbladet och  Expressen efter, något som fick komikern att reagera starkt mot den koppling tidningarna hade gjort med honom och Rakhmat Akilov. I flera tweets fördömde han rapporteringen och i en intervju med DN sade han bland annat att "det är ren och skär lögn".

Även SVT och programmet "Uppdrag Granskning" har nu rapporterat om Rakhmat Akilov och kopplingen till Özz Nûjen. I säsongens sista avsnitt "Terroristen Akilov", som sändes förra veckan, har UG-reportrarna Janne Josefsson och Henrik Bergsten följt Rakhmat Akilovs fotspår före attentat på Drottninggatan.

I en del behandlades just Özz Nûjen och sommarhusen på Gotland, och i efterhand har Janne Josefssons intervju med komikern blivit en stor snackis.

Özz Nûjen själv valde att på egen hand spela in intervjun med "Uppdrag Granskning", och på sin hemsida har han själv skrivit om händelsen. Under rubriken "Så 'jobbar' Janne Josefsson" ställer han sig frågande till journalistens agerande.

"Att han även som 65 årig gubbe ringer tioåriga barn och frågar om deras föräldrar är där och fastän barnen blir rädda och inte vill prata så ringer han dem igen ett flertal gånger", skriver han bland annat, och syftar på att svågerns son svarat i hans telefon vid flera av Jannes Josefssons försök att kontakta denne.

Under den omtalade intervjun ifrågasätter Özz Nûjen även Janne Josefssons sätt att bedriva sin journalistik.

I en intervju med Aftonbladet ger nu Janne Josefsson sin syn på saken, och menar bland annat att det är en av de märkligaste intervjuer han gjort.

– Jag blir förvånad över att han tar till den typen av "under bältet"-grejer. Han framställer mig som en creepy gubbe som ringer barn. Jag vet inte om han är så nöjd med det själv. Jag undrar bara, vad uppnådde han med det? Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är en väldigt hög komisk nivå, säger Janne Josefsson till tidningen.

Aftonbladet: Du verkar ställd under intervjun?

– Ja, jag säger ju några gånger: "Driver du med mig?" Jag försöker, tycker jag, hålla ett lugnt och sansat samtal där det finns skäl att ställa frågor till honom. Han är ensamägare till ena huset och delägare till det andra huset.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.