Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Jan Scherman: "Uppmanar alla annonsörer att bojkotta Google"

Publicerad: 12 mars 2018, 12:39
Uppdaterad: 6 april 2018, 13:15

"Du verkar sakna förmåga att rakryggat ta ställning för de mest grundläggande mänskliga principerna som handlar att motverka alla former av diskriminering, rasism och förföljelse av enskilda människor", skriver Jan Scherman i brevet. Foto: Janne Naess

Medieprofilen Jan Scherman går till attack mot Google i öppet brev.


Ämnen i artikeln:

GoogleYoutubeJan Scherman

Jan Scherman har en lång karriär inom mediebranschen bakom sig, bland annat som vd för TV4 och affärsområdeschef på Aftonbladet TV.

Efter det som framkommit i granskningar hos både DN och Expressen om hur Google och Youtube tillåter högerextrema grupper såsom Granskning Sverige att sprida sitt material via plattformarna, går han nu liksom TU ut i ett öppet brev till Google. Särskilt riktar han sig till Googles Sverigechef Anna Wikland.

"Du verkar sakna förmåga att rakryggat ta ställning för de mest grundläggande mänskliga principerna som handlar att motverka alla former av diskriminering, rasism och förföljelse av enskilda människor", skriver Jan Scherman i brevet som publiceras i Expressen.

I texten beskriver han hur den positiva bild han fick av Anna Wikland när hon tillträdde totalt har devalverats och bytts ut mot "bilden av en person med en sällan skådad undflyende, räddhågsen och nonchalant attityd".

Därefter ber han henne att sätta sig in i situationen att själv bli uthängd på den antisemitiska lista som förekommit i DN:s och Expressens granskningar. Först efter kraftiga reaktioner från mediesverige och upptäckten att listan strider mot upphovsrättslagen togs den bort.

Jan Scherman är själv en av dem som blivit uthängd på listan.

"Detta världsomspännande företag har valt att köra maktens arrogans upphöjt till flera tusen. Google är oåtkomligt, stängt, nonchalant och uppenbarligen bara intresserat av att tjäna pengar på allt man kan lägga ut på sina plattformar", fortsätter han.

Därefter passar Jan Scherman på att uppmana alla annonsörer att bojkotta Google. I alla fall tills dess att man kan garantera att reagera blixtsnabbt om något liknande dyker upp igen.

"Vilken annonsör vill ta risken att hamna mitt bland rasistiska texter?! Och det kanske är så att om det börjar svida i balansräkningen så blir det lite fart även på dig som verkar ha hamnat i den trångsynta tunneln där det enbart handlar om ansvaret för intäkter och kostnader".

Tidigare idag berättade Dagens Media om hur Youtubes Europachef kommenterar den senaste tidens kritik i Google Sveriges officiella nyhetsblogg.

Dagens Media har sökt Google Sverige, som avböjer att kommentera.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleYoutubeJan Scherman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.