Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

"Jag ville bryta mig loss från Mediestockholm"

Publicerad: 23 augusti 2017, 12:53
Uppdaterad: 23 augusti 2017, 12:53

HALLÅ DÄR… Pascal Engman, som idag släpper thrillern ”Patrioterna”.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Varför ville du skriva den här boken?

– Jag jobbade på Expressen i fem år och såg under den tiden hur hat och hot mot journalister i allmänhet, och mot kvinnliga journalister i synnerhet, ökade och blev allt grövre. Det gjorde mig nervös och rädd och jag såg också hur kollegor mådde dåligt. Jag tyckte det var skrämmande och det var därför jag skrev boken, säger Pascal Engman till Dagens Media.

”Patrioterna” är helt skönlitterär och skildrar vad som händer när en högerextrem terroristcell upprättar en dödslista och börjar avrätta journalister. En av huvudpersonerna jobbar på en redaktion, på den fiktiva Nyhetsbladet.

Kommer journalister att känna igen sig?

– Ja det är en hel del redaktionella skildringar som jag tror att man kommer att känna igen sig i. En stor del av boken följer journalisternas vardag.

Du skrev boken i Chile – varför?

– Min pappa är från Chile och jag kände att jag ville bryta mig loss från Mediestockholm och se Sverige utifrån. Så jag bodde där i tre månader, vilket nog var välgörande både för boken och min egen hälsa.

Varför blev det en thriller?

– Dels beror det på att jag läser mycket thrillers och känner mig hyfsat bekväm med genren, och dels beror det på att jag är nybörjade som författare. Thrillers har en inbyggd motor, vilket jag behöver – jag är inte tillräckligt skicklig på att bygga intriger än.

”Patrioterna” släpptes i morse och ligger redan tvåa på Adlibris försäljningslista. Dessutom har den redan sålts in till förlag i Tyskland, Nederländerna, Norge och Finland. I Sverige ges den ut av Piratförlaget.

Hur många exemplar kan den sälja i?

– Det vågar jag inte spekulera i, det känns för vanskligt. Men jag hoppas på många. För mig känns det stort och viktigt bara att få släppa en bok så jag försöker att inte fokusera på hur mycket den säljer eller inte säljer.

Men du har även fått propåer från produktionsbolag?

– Jag har fått några propåer från bolag som vill käka middag och lunch och prata rättigheter. Men jag har sagt att jag ska ta det lugnt och först fokusera på själva boken. Det här var inget jag förväntade mig när jag skrev den i Chile för 1,5 år sedan.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.