torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

"Inte speciellt att jag jobbar i krig"

Publicerad: 11 november 2017, 09:00
Uppdaterad: 13 november 2017, 12:03

HELGLÄSNING. Expressens journalist Magda Gad rapporterar inte bara från krigsadrabbade områden, hon bor där också. Nu har hon för andra året i rad vittring på Stora journalistpriset.


SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Magda Gad är en av Sveriges ledande krigskorrespondenter. Hon har rapporterat från krigen i Irak och Syrien, och den senaste månaden har Expressen-journalisten befunnit i syriska Raqqa, ett tidigare IS-fäste, i norra Syrien.

I måndags tilldelades hon Per Wendel-priset och bara en dag senare kom nästa glädjebesked. Magda Gad är en av tre nominerade i klassen Årets förnyare vid Stora journalistpriset.

För Dagens Media berättar hon om säkerhetsriskerna med att rapportera från krigsdrabbade områden, kepsen hon fick av soldater i Mosul och vad hon gör för återhämta sig.

Grattis! Hur känns det att bli nominerad till Stora journalistpriset?

– Jag är glad för mina läsares skull. De har varit mycket aktiva och delaktiga i min journalistik så den här nomineringen går till dem. Utan dem hade det inte funnits någon dialog och inte heller något förnyande av krigsjournalistiken. Nomineringen är också positiv om den leder till att mer ljus sätts på det totala mörker från de platser jag rapporterar från.

Först Per Wendel-priset – och nu detta! Vad tror du själv är anledningen till att man uppskattar din journalistik?

– Det står i mina kommentarsfält. Läsarna skriver det där och det är de som ska svara på det. 

Under 2016 års upplaga av Stora journalistpriset var hon nominerad i kategorin Årets röst. Den gången gick hon tomhänt från galan, men innan dess hade hon redan fått uppskattning från oväntat håll.

– Jag hade redan fått mitt pris, en keps av några soldater som gav mig den för att jag hade varit med och räddat livet på några från deras enhet i Mosul.

"Gör bara mitt jobb"

Juryns motivering för att nominera Magda Gad lyder: " För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog".

I år får du chans till revansch, den här gången i kategorin Årets förnyare. I motiveringen nämns att du ”förnyar krigsjournalistiken”. Hur tänker du själv på att hela tiden försöka uppdateras?

– Det gör jag inte, jag gör bara mitt jobb, på det sätt jag tycker att det ska göras. 

Motiveringen berör även din öppna dialog med publiken. På vilka forum och hur försöker du skapa kontakt?

– Facebook. Det är en kontakt som skapas naturligt eftersom läsarna kommenterar det jag skriver och jag svarar. 

Den 10 augusti i år sommarpratade Magda Gad i Sommar i P1 om sitt arbete som krigskorrespondent med skildringar av våld, övergrepp och utsatthet. I efterhand kritiserade journalisten Sveriges Radio för att de klippt bort vissa krigsskildringar, för att delarna ska ha varit för starka, med hänvisning till "hänsyn till tiden för sändningen”.

– Jag tyckte det var oförskämt mot krigets offer. Fokuset låg på att skydda dem som lever i fred, inte att skildra hur det är för dem som lider. Jag har berättat den historien som klipptes bort många gånger förut och det har då lett till ett uppvaknande, att folk äntligen har förstått och velat göra skillnad. Man ska inte underskatta läsares vilja att ta in verkligheten. 

Varför tycker du själv att det är viktigt att inte förmildra några omständigheter i vad som har hänt?

– Det är inte en journalists jobb, lika lite som det skulle vara en historikers eller vetenskapsmans jobb att förmildra något. Det skulle vara att dölja eller förvanska. En journalists jobb är att beskriva det som sker. Det är bara så det kan bli en förändring för de drabbade och det är bara så det skyldiga kan ställas till svars.

Finns det gånger du väljer att inte berätta något?

– De enda gångerna jag väljer att inte berätta saker är om de drabbade själva inte vill att jag ska det. Så var inte fallet med historien i mitt sommarprogram – den kvinnan levde vidare, trots att hon egentligen bara ville dö, just för att hon ville att världen skulle få veta vad som hade hänt henne och andra flickor och kvinnor i Kongo.

Är inte rädd

Magda Gad lever och bor på de platser hon rapporter ifrån. Hennes arbetsgivare Expressen har själva berättat för Journalisten om säkerheten kring sin krigskorrespondent. Angående hennes rapportering från syriska Raqqa menade tidningens redaktionschef Magnus Alselind att de "jobbar för att riskerna ska vara så låga som möjligt".

Magda Gad är själv medveten om riskerna med sitt arbete.

– Jag bor på de platser jag rapporterar ifrån och självklart finns det risker med att leva i krig. Men jag är utbildad för mitt yrke, jag har stor erfarenhet av att utföra mitt arbete och jag har tillsammans med Expressen och mina lokala medarbetare väl inarbetade rutiner för mitt arbete. Dessutom är mitt liv inte mer värt än någon annan människas liv så varför frågar ni inte de civila som bor i krig hur de ser på sin och på sina barns säkerhet? De har ingen säkerhetsutbildning, ingen skyddsutrustning och har heller inte valt att bo i krig. 

Vad får dig att våga göra det här?

– Jag är inte rädd för att göra det. Det är mitt arbete och jag tycker att det är intressant och viktigt.

När får du återhämtning?

– Jag återhämtar mig på plats, det går att ha ett vanligt liv även om man lever i Irak. Hela landet är inte en krigszon. Det finns bio, kaféer, simhallar, gym och restauranger. Jag får återhämtning precis som alla andra människor. När jag vilar, sover, tränar, pratar med vänner, kollar på en film eller läser en bok, säger hon och fortsätter:

– Ibland känns det som att folk tror att det är något jättespeciellt att jag jobbar i krig. Det är det inte. Miljontals människor bor i krig. Det är att leva i ett så fredligt och välordnat land som Sverige som är ovanligt.

Tidigare har Magda Gad utsetts till Årets journalist, fått Cordelia Edvardson-priset, Wendelas hederspris och tidigare i år belönades hon med gatutidningen Faktums pris för Årets avslöjare.

Stora journalistpriset delas ut den 23 november.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev