Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"I tider av fake news behöver medborgare någon att lita på"

Publicerad: 19 Maj 2017, 06:11
Uppdaterad: 19 Maj 2017, 06:27

STOCKHOLM MEDIA WEEK. Anette Novak bemöter kritiken mot Medieutredningen.


Ämnen i artikeln:

Stockholm Media WeekMedieutredningen

I mars rapporterade Dagens Media om en massiv kritik mot Medieutredningen. Igår, torsdag, fanns medieutredare Anette Novak på plats på Stockholm Media Week för att prata om utredningen – som var tänkt att skydda våra lokala nyhetsmedier.

Medieutredningen innehöll ett starkt kritiserat förslag till "moderniserat mediestöd", som ska sättas i verket 2018. Detta innebär i princip att dagens presstöd ska ersättas av ett produktionsstöd som kan omfatta alla innehålls- och spridningsformer.

– När presstödet infördes gjorde staten en koppling mellan kvalitet och papper, vilket betydde att endast pappersprodukter fick stöttning - betalda pappersprodukter dessutom. Idag kan ju god journalistik uppstå i rörlig bild, i twitterflödet, i vilken kanal som helst faktiskt. Därför gjorde vi ett förslag med en agnostisk inställning till alla innehålls- och spridningsformer och såg behovet av att göra vissa bedömningar

När moderator Claes de Faire tar upp svartmålningen av hennes utredning blir hon upprörd.

– Detta kommer från särintressen som vill bryta ned. Utredningen är sprungen ur en ärlig vilja att leverera och tillfredställa behov av kvalitetsjournalistik. I tider av "fake news" behöver medborgare någon att lita på.

Vad är medborgarnas behov?

– Att bli upplysta om vad som sker i samhället. I en granskning vi genomförde kom det fram att 40 procent av svenska folket upplever ett informationsunderkott. Där kan staten hjälpa till med att göra det som marknaden inte mäktar med. Samtidigt ska man ha i åtanke att det som jag vill ha om tio minuter inte nödvändigtvis är samma sak som det som jag behöver som medborgare.

Hur ser du på Sverige efter utredningen; är du optimistisk eller pessimistisk?

– Jag är en optimist av naturen och tycker att det digitala är fantastiskt. Därför ser jag positivt på att det finns så stora möjligheter att göra nytt och stort.

Johanna Söderlund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.