Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Hoten mot journalister ökar – igen

Publicerad: 4 juli 2016, 12:05
Uppdaterad: 4 juli 2016, 12:05

Hoten mot Sveriges redaktioner och journalister ökar, visar en undersökning från Utgivarna.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

För tredje året i rad har bransch- och intresseorganisationen Utgivarna låtit TNS Sifo genomföra en undersökning om hoten mot redaktioner och journalister – och vad det får för konsekvenser.

Deltar i undersökningen gör Sveriges Television, Sveriges Radio, UR och TV4, samt Tidningsutgivarnas medlemmar.

Några av resultaten:

• 42 av de 94 svarande redaktionerna uppger att de hotats under de senaste tolv månaderna. Den siffran har ökat jämfört med fjolårets undersökning (jmf 33 av 101).

• Enkäten dokumenterar minst 147 hottillfällen under det senaste året. I fjol var motsvarande siffra 99 hottillfällen.

• Hoten riktades huvudsakligen mot enskilda medarbetare.

• De allvarligaste hoten kom företrädesvis från privatpersoner och högerextrema grupperingar.

• En klar majoritet av de allvarligaste hoten polisanmäldes. Huvudorsaken till att övriga hot inte anmäldes var att de inte ansågs tillräckligt allvarliga.

• På 12 av de 42 hotade redaktionerna har medarbetare tvekat inför publicering eller jobbutlägg efter allvarligt hot. Den siffran är något lägre än tidigare.

• På en majoritet av de hotade redaktionerna har man förstärkt skalskydd och yttre säkerhet på grund av hot.

• På 41 av de 94 svarande redaktionerna finns medarbetare som utsatts för trakasserier under de senaste tolv månaderna.

• Enkäten dokumenterar minst 239 trakasseritillfällen under senast året. I fjol var motsvarande siffra 218 trakasseritillfällen.

– Utvecklingen är oacceptabel och måste bromsas. Risken för självcensur bland journalisterna är stor liksom att ämnen undviks eller områden inte bevakas. Om det sker har vi ett stort demokratiskt problem, säger Utgivarnas vd Per-Anders Broberg, i ett pressmeddelande.

Totalt har 94 av de svarande redaktionerna hotats, trakasserats eller utsatts för våld vid minst 386 tillfällen under de senaste tolv månaderna, visar undersökningen.

”En klar majoritet av dessa allvarliga hot riktades mot den enskilde medarbetaren och inte mot organisationen. Tolv stycken av de allvarligaste hoten framfördes via e-post. Det är därmed det mest förekommande sättet att hota, men det var även vanligt att hoten framfördes via telefon, personligen eller internet, t ex sajt, blogg eller sociala medier”, skriver Utgivarna i rapporten.

Svarsfrekvensen i undersökningen var 46,5 procent bland dagstidningarna och 32 procent bland etermedier. Totalt har 94 redaktioner svarat på enkäten. I fjol var motsvarande siffra 101.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev