Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

"Hoppas vi kan se snabbt och bra resultat"

Publicerad: 14 juli 2017, 08:17
Uppdaterad: 14 juli 2017, 08:30

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, och Sofia Olsson Olsén, publisher och vd på Aftonbladet. Foto: Press/Janne Naess

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén och TU:s vd Jeanette Gustafsdotter välkomnar regeringens handlingsplan för hot och hat mot journalister. Särskilt gläds de över att situationen för landets lokaltidningar uppmärksammas.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetTUAlice Bah Kuhnke

Att landets journalister tvingas utstå hat och trakasserier är någonting som flera rapporter från det senaste året visat på. Igår torsdag antog regeringen den handlingsplan "till det fria ordets försvar" som man med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i spetsen jobbat på sedan förra sommaren.

Med handlingsplanen stärker regeringen arbetet med att förebygga och hantera hot och hat mot journalister, men även för politiskt förtroendevalda och konstnärer som man menar även de är särskilt utsatta i det demokratiska samtalet.

För journalisterna på en av Sveriges största tidningar Aftonbladet är det vardag med hot – det visade en intern undersökning som i maj publicerades på bloggen Aftonbladet Inifrån.

73 procent av journalisterna uppger i undersökningen att de utsatts för hat eller hot. Och när de journalister som inte syns med namn och bild i tidningen plockas bort blir siffran ännu högre – 89 procent av totalt 130 journalister.

Sofia Olsson Olsén, publisher och vd på Aftonbladet, välkomnar att regeringen nu tar frågan på allvar.

– I det öppna och demokratiska samhället, som vi vill värna, kan det inte bara vara vi medieföreträdare som lyfter och belyser frågan om det hat, hot och trakasserier som journalister utsätts för, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Många åtgärder beskrivs, många åtgärdsplaner som omfattar fler departement och ministrar än Alice Bah Kuhnke och kulturdepartementet – som inrikesminister Anders Ygeman, utrikesminister Margot Wallström och förmodligen också justitieminister Morgan Johansson – så jag hoppas nu verkligen att vi också kan se ett snabbt och bra resultat av detta breda anslag.

Hon berättar att man för Aftonbladets del under de senaste åren sett en förändring hos rättsväsende och polismyndighet, med inte minst två domar för hot mot fem Aftonbladet-journalister så sent som i våras. Man polisanmäler alla hot och jobbar ständigt med frågan, men det är inte alla förunnat, menar Sofia Olsson Olsén.

– Ta till exempel lokaltidningar och journalister på mindre orter eller ensamma frilansare – det gläder mig att även dessa uppmärksammas speciellt i regeringens handlingsplan.

"En lokaltidning måste få samma back-up som en stor dagstidning"

Jeanette Gustafsdotter som är vd för TU – Medier i Sverige, säger att hon ser handlingsplanen som en "riktigt bra" nyhet från regeringen, och att de nu visar tydligt att de tar mer systematiskt krafttag mot hot och hat genom att spänna över flera departement.  

TU är en av de organisationer som genomfört undersökningar för att visa på problemet. Så sent som i april släppte man en undersökning tillsammans med nätverket Klara K som visade att så mycket som var tredje kvinnlig journalist hotas bort från yrket.

– Vi har jobbat aktivit i flera åt mot regeringen, polisen och rättsväsendet för att visa hur allvarligt problemet är. Dagspressen är mer utsatt än andra medieformer. Hela fyra av tio har trakasserats senaste året, att jämföra med tre av tio hos övriga medier. Hos kvinnliga ledande mediearbetare är siffran hela sju av tio. Det här är självklart helt oacceptabelt och vi välkomnar handlingsplanen, säger Jeanette Gustafsdotter till Dagens Media.

Att man kommer till rätta med de regionala skillnaderna som finns när det gäller stöd från polisen och rättsväsendet i hela Sverige, menar hon är viktigt.

– En lokaltidning i till exempel Eskilstuna måste få samma back-up som en stor dagstidning i Stockholm. Regeringen ska enligt handlingsplanen tillsammans med polismyndigheten bjuda in berörda aktörer till dialog om hur myndighetens arbete gentemot journalister och redaktioner kan utvecklas. Jag ser fram emot den dialogen och det är viktigt att den kommer igång snabbt.

Enligt handlingsplanen ska regeringen även stärka stödet till enskilda journalister och redaktioner.

– Det är extra viktigt att lokaltidningarna och redaktioner i mindre orter som befinner sig i utsatta situaitoner, både ekonomiskt och med närheten till de som hotar och hatar. Även här hoppas jag att de går från ord till handling snabbt.

Här kan handlingsplanen läsas i sin helhet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.