fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Hennes polisbild blev symbolisk

Publicerad: 15 april 2017, 08:00
Uppdaterad: 13 april 2017, 14:07

SvD-reporterns bild från Fridhemsplan blev viral. Foto: Frida Sundkvist.

Ekonomireportern Frida Sundkvists bild blev både viral och symbolisk för stämningen efter terrordådet: "Jag är så stolt. Jag fick vara med om att sprida en lugnare och tryggare bild av Sverige."

Ämnen i artikeln:

Stockholmterrordåd

JN


När SvD:s Frida Sundkvist satte sig i taxin från grävkonferensen i Uppsala i fredags kunde hon knappast föreställa sig att hon timmen senare skulle liverapportera om ett traumatiskt terrordåd i Stockholms hjärta. Inte heller kunde hon tänka sig att hon, som näringslivsreporter, var på väg att ta en bild som skulle spridas världen över och, med fotografins sprängkraft, bli en symbol för stämningen efter dådet.

– På väg hem från Uppsala kom uppgiften om skottlossningen vid Fridhemsplan, och jag hoppade ur taxin där för att liverapportera. Människor var egentligen ganska lugna men det låg ett element av oro i luften, berättar Frida Sundkvist för Dagens Media.

Det var då scenen utspelade sig framför henne. Hon upptäckte den högreste polisen i full utrustning, som i trygg armkrok ledde en skör liten dam över ett övergångsställe. Scenariot fångade Frida Sundkvist på bild bakifrån, med mobilen som hon liverapporterade ifrån.

– Jag kände mig tvungen att ta bilden. Scenen som utspelade sig framför mig stack ut så mycket, och den kändes viktig i sammanhanget. Det polisen gjorde var så fint, minns hon.

Trots att hon jobbar med några av landets främsta bildjournalister –SvD-fotografen Tomas Oneborgs bilder från Drottninggatan beskriver hon som makalösa – så var det första gången som hon på riktigt upplevde hur viktig en bild kan vara, och vilken enorm kraft en bild kan ha. Frida Sundkvist ville sprida bilden, och la ut den på sitt privata twitterkonto innan hon återgick till sin tumultartade arbetskväll.

Frida Sundkvist, reporter på SvD Näringsliv. Foto: SvD/Magnus Hjalmarson Neideman

Frida Sundkvist. Foto: SvD/Magnus Hjalmarson Neideman

När insåg du vilken stor spridning bilden fått?

– Jag var ju väldigt upptagen av arbete, men efter 20 minuter kastade jag ett öga på Twitter och såg att väldigt många delat den. Samtidigt började tidningar höra av sig för att få publicera den.

Hon fortsätter:

– Polisen var kvar, så då gick jag fram och visade honom de reaktioner som bilden fått på sociala medier. Han blev jätteglad, berättar hon.

Vid midnatt när Frida Sundkvist gick av sitt arbetspass, hade hon fått mejl och telefonsamtal om sin bild från medier världen över. The Independent, The Sun, CNN, VG, och Dagbladet. Dagen efter hörda även svenska medier av sig, däribland Expressen och TV4.

– För mig kändes det som starkast när en mamma på min sons förskola på söndagen sms:ade mig efter att hon förstått att det var jag som tagit bilden som hade betytt så mycket för henne. Fotografiet hade spridit sig så långt att det samtidigt kommit väldigt nära, på något sätt.

Vad tänkte du om att en bild som du tagit i farten spridits på det sätt som den gjorde?

– Jag är så stolt. Jag fick vara med om att sprida en lugnare och tryggare bild av Sverige som kontrast mot de andra bilderna som togs. Jag gillar att jag fick vara med att bredda bilden och visa upp även den lilla damen som tog sig hem den dagen.

Hur känns det att din bild kanske blir en av de folk bäst känner igen efter den här helgen?

– Det är svindlande, och svårt att beskriva hur det känns. Om min bild hade en lugnande effekt, och fick folk att känna sig lite tryggare dagen efter attentatet, så är jag otroligt stolt och mallig. Och jag är glad att jag fick visa upp just den bilden av polisen och av Sverige.

Frida Sundkvist svarade ja till alla som ville publicera bilden, och alla har fått göra det gratis. Det kändes viktigt att den fick spridas, berättar hon.

– Här kämpar man för att vara en tuff och granskande ekonomijournalist, så blir man känd för en mobilbild, säger Frida Sundkvist och skrattar.

Fotografiet har bara från Frida Sundkvists eget twitterkonto, delats nära 3300 gånger, och gillats över 9500 gånger. Polisen på bilden – som heter Jimmy och i vanliga fall jobbar i Södertälje – har Frida Sundkvist träffat igen, och skrivit en artikel om.

Vem är damen på bilden?

Jag vet vem hon är och jag har sökt henne – men hon vill nog vara ifred, säger Frida Sundkvist och avslutar:

– Men hon kom hem säkert.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev