Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

HD-Sydsvenskan tar hjälp av Marieberg Media

Publicerad: 12 oktober 2017, 13:46
Uppdaterad: 12 oktober 2017, 14:09

HD-Sydsvenskan kommer nu att hyra personal från Marieberg Media.

Marieberg Media blir HD-Sydsvenskans nya bemanningsbolag.


Ämnen i artikeln:

HD-SydsvenskanKompetens i SkåneMarieberg Media

Bara ett och ett halvt år efter avvecklingen av Kompetens i Skåne, väljer HD-Sydsvenskan att ännu en gång ta hjälp av ett bemanningsbolag. Den här gången Marieberg Media.

– Ja det stämmer, vi avslutade förhandlingarna för bara två timmar sedan, säger Anette Östergren, vice vd och HR-chef på HD-Sydsvenskan, till Dagens Media.

– Sedan vi avvecklade Kompetens i Skåne har vi jobbat på ett gammal hederligt sätt med bemanning, det vill säga använt oss av vikarier och fått in nya människor hela tiden. Det är oerhört administrativt tungrott, och gör att det saknas kontinuitet i verksamheten. Det är egentligen det främsta skälet till att vi väljer att börja samarbeta med Marieberg Media. Dessutom har våra tre systertidningar – Expressen, DN och Di – använt sig av Marieberg i många år, vilket vi förstår har funkat bra.

Att det inte är helt okontroversiellt att ta hjälp av bemanningsföretag är dock ingenting Anette Östergren sticker under stol med.

– Fackklubben jublar inte direkt över beslutet, vilket är helt naturligt. Från fackets sida anser man att bemanningen går att lösa på annat sätt, med vikarier som är anställda direkt av HD-Sydsvenskan och att man istället kan anställa och säga upp. Det kan man naturligtvis göra, men en varserunda om uppsägningar är ingenting som någon vill genomföra. Så vi avslutade inte förhandlingen i enighet, men jag tyckte ändå att vi hade ett bra snack.

Nästa steg blir att sätta sig ned tillsammans med Marieberg Media och titta närmare på detaljerna, säger hon.

Marieberg Medias verksamhetschef Tobias Hellström gläds över det nya samarbetet.

–  I vårt fall känns det som ett naturligt steg, eftersom att HD-Sydsvenskan numera ingår i Bonnier News där våra kundföretag Expressen, Bonnier och Di ingår sedan många år.

För Marieberg Media kommer samarbetet betyda att man kommer att nyanställa en konsultansvarig för att hjälpa till med verksamheten, eftersom att den i övrigt är mycket koncentrerad till Stockholm.

– Det här känns såklart jätteroligt för oss, och jag tror att det kommer att bli ett väldigt bra samarbete, fortsätter Tobias Hellström.

Han säger att man på Marieberg Media är väl medvetna om att facket inte var positivt inställda till Kompetens i Skåne, men tror att det här samarbetet kommer att se annorlunda ut.

– Kritiken som riktades mot Kompetens i Skånes verksamhet var att man ansåg att de hade monopol på mediemarknaden i Skåne. Så kommer det absolut inte att bli i det här fallet. Visserligen är HD-Sydsvenskan stora redaktioner, men man får inte glömma att även aktörer som SVT, SR, TV4 och Allers – plus massor av lokaltidningar – finns i området, som inte berörs av det här.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.