Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Här går nazisterna till attack mot SvD

Publicerad: 2 oktober 2017, 13:52
Uppdaterad: 2 oktober 2017, 14:32

"Den första situationen uppfattar jag som obehaglig, men den andra är direkt hotfull", säger Frida Sundkvist till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSvD

Journalisten Frida Sundkvist var på plats under helgens nazistdemonstrationer i Göteborg för att rapportera för SvD:s räkning.

I en minidokumentär gjord av SvD och Aftonbladet ser man hur en rad journalister, däribland Frida Sundkvist, intervjuar Per Öberg, talesperson för NMR, och plötsligt blir tillbakatryckta av flera sköldar. 

– Det var intensivt och overkligt. Jag vet inte om det är en given signal, men helt plötsligt dyker de fram mot oss med sköldarna och vi blir undanskyfflade, säger Frida Sundkvist till Dagens Media.

Liknande situation uppstår bara en timme senare för Frida Sundkvist och Aftonbladets fotograf. Tillsammans med omkring tio journalister står de bredvid NMR:s lastbil och innan någon av dem hinner tänka hörs en röst skrika ”ett steg framåt” och demonstranterna trycker sköldarna mot reportrarna på platsen.

– Jag hamnar mellan polisbussarna som står precis bakom om oss och det är inga poliser på platsen. Det hinner säkert gå 30 sekunder innan polisen hinner dit, säger hon och fortsätter:

– Den första situationen uppfattar jag som obehaglig, men den här är direkt hotfull.

Frida Sundkvist reagerar starkt på hur nazisterna själva försökte diktera villkoren under demonstrationen.

– Det får inte hända att nazister på allmän plats dikterar villkoren och tar ett helt område i anspråk. Det var en speciell situation när polisen pratar med NMR, jag hör inte om vad, men de säger: ”då kommer något hända”. Polisen frågar ”vadå?” och får svaret ”ni får se”.

Frida Sundkvist berättar att hon själv kände sig säker under hela demonstration, trots det som inträffade.

– Vi hade enormt duktiga livvakter som flyttade oss hela tiden.

Skulle du göra om det igen?

– Jag gör gärna om det igen, och hoppas på att få fortsätta bevaka nazister om och om igen.

Tror du det finns journalister som tvekar på att göra sådan här typ av bevakning?

– Journalister tänker inte så. Det här är vårt jobb och jag har inte hört en enda som tvekar. Jag tror den här typen av bevakning bara kommer att öka.

För tidningen Journalisten har Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén berättat om Svenska Dagbladet och Aftonbladets gemensamma granskning av Nordiska Motståndsrörelsen. Tillsammans har man kartlagt organisationens ledare, aktivister och medlemmar.

– Vi har här att göra med en organisation som systematiskt hotar och hatar journalister och som inte drar sig för att begå våldshandlingar. 57 av dem vi hänger ut med namn och bild är dömda för brott, sa han då till tidningen.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.