Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Här är nomineringarna till Stora Journalistpriset

Publicerad: 1 November 2016, 12:45
Uppdaterad: 1 November 2016, 12:59

Här är de nominerade till Stora Journalistpriset 2016. Magda Gad, Soran Ismail och Bosse Lindquist är några av dem som har chans att vinna.


Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Idag presenteras de nominerade till Stora Journalistpriset 2016 i kategorierna Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Avslöjande och den nya kategorin Årets Röst.

I år firar även Stora Journalistpriset 50 år.

Nominerade i kategorin Årets Röst

Anna Gullberg För att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning.

Magda Gad För att hon med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar oss med till världens farliga och utsatta platser.

Niklas Orrenius För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor.

Nominerade i kategorin Årets Berättare

Lisa Jarenskog och Alexandra Pascalidou, SVTVi kallas tiggare För att de med värme och unik närvaro skildrar både hopplöshet och hopp hos människorna vi oftast bara går förbi.

Negra EfendićJag var precis som du För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.

Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson, SVTAbsolut svensk För ett tevereportage som genom uppriktigt sökande och prövande till sist tvingar oss alla att få syn på mekanismerna bakom vår svenska vardagsrasism.

Nominerade i kategorin Årets Förnyare

Bo Sjökvist, SVTMitt psyke och jag För att med mobiltelefon och tålamod skildrat psykiskt lidande på deltagarnas egna villkor och därmed visat att det enkla kan vara det geniala.

Gellert Tamas och Linn Ogelid, AftonbladetDet svenska hatet För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digital format.

Helena Bengtsson, SVT För att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor.

Nominerade i kategorin Årets Avslöjande

Bosse Lindquist, SVTExperimenten För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen.

Mattias Carlsson och Mikael Delin, Dagens NyheterRiksrevisionen För att de med oförvitlig nit har avslöjat hur ett systemskifte lett till ett systemfel hos maktens vakthållare.

Richard Aschberg, AftonbladetKommunal För att han i en spektakulär avklädning visat hur de förtroendevaldas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende.

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.