Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Här är Birros krav för att skriva för SD

Publicerad: 18 Maj 2016, 07:31
Uppdaterad: 18 Maj 2016, 07:34

Spelet bakom SD:s tidning Samtiden avslöjas av Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dagens Media har tidigare berättat om Sverigedemokraternas svårigheter att lansera sin tidning Samtiden. Tanken var att de under sommaren 2013 skulle börja publicera tidningen men de mötte då på flera hinder under vägen.

Dels hade de svårt att rekrytera journalister till tidningen, dels hamnade tidningen i öppen konflikt med TT Nyhetsbyrån - efter bara två timmar, vilket ledde till att samarbetet bröts.

Nu berättar Aftonbladet om de interna bråken och spelet bakom lanseringen av tidningen. Interna mail visar konflikterna längs vägen.

Flera skribenter fick förfrågan om att arbeta för Samtiden, bland annat Expressens Ulf Nilsson, frilansjournalisten Bitte Assarmo och ledarskribenten Marika Formgren, men ingen ville ställa upp, skriver Aftonbladet.

Den 20 februari 2014 skriver därför Erik Almqvist ett mail, som Aftonbladet tagit del av, till Martin Kinnunen och riksdagsledamoten Paula Bieler som även sitter med i bolagstyrelsen för Sverigedemokraternas mediebolag Samtid och Framtid, där han klagar över att ingen vill associeras med Sverigedemokraterna:

"Vi avverkar den ena efter den andra ”riktiga” journalisten, de har höga ekonomiska anspråk, får oss att köpa utrustning och teckna upp kontrakt på lokaler och lägenheter, för att sedan ändå hoppa av för att de inte vill ta de motgångar det innebär att associeras med SD”.

Våren 2014 lanseras Samtiden för första gången. Den föredetta vänsterpartisten Jan Sjunnesson är tidningens ansikte utåt och chefredaktör. 

Erik Almqvist vill värva fler journalister till tidningen och ger som förslag att börja värva personer från SD och sajter som Avpixlat.

Paula Bieler är skeptisk mot idéen om att rekrytera från hatsajterna och menar att det skulle bli "spiken i kistan".

"Att värva från hatsajterna skulle få Samtiden att framstå som en ”desperat propagandakanal” och stärka intrycket att ”alternativa medierna egentligen varit våra hela tiden och att vi nu bara vill putsa ytan på dem”.

De interna konflikterna fortsätter.

I ett mejl i mitten av december 2014 till Martin Kinnunen skriver journalisten Annika Hansson att Jan Sjunnesson glider runt som om han var på välbetald semester, skriver Aftonbladet.

Martin Kinnunen håller med henne och skriver att partiet vill sparka honom. Vid ett tillfälle kallar han honom ”jävla tomte”. Samtidigt är han orolig för att Jan Sjunnesson sitter på för mycket information som skulle vara skadlig för Sverigedemokraterna om den kom ut i media.

Bara två månader senare i februari 2015 går Jan Sjunnesson ut i Dagens Nyheter och anklagar Erik Almqvist för att styra alla publiceringar. Samtidigt beskriver han sin egen roll på tidningen som en maskot.

Men innan Jan Sjunnesson slutar försöker han värva Marcus Birro, som då nyligen tvingats sluta på Expressen.

Jan Sjunnesson och Marcus Birro träffas och Marcus Birro tackar ja till erbjudandet att arbeta för Samtiden – för 37.000 kronor i månaden.

För 37.000 kronor erbjuder sig Marcus Birro att skriva två krönikor i veckan, göra en podd och tv. Sverigedemokraterna säger ja men Marcus Birro hinner aldrig börja på tidningen.

Idag förnekar Marcus Birro att han skulle haft något samarbete med Samtiden och att anledningen till det är att han inte delar Samtidens värderingar.

I ett mejl-svar till Aftonbladet skriver han så här:”Jag har aldrig haft något samarbete överhuvudtaget med Samtiden. Det är ingen tidning jag skrivit något eller kommer skriva något för. Jag har ingenting med Samtiden att göra.”

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.