Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Här är alla som slutar på Metro efter stalinist-gate

Publicerad: 15 Maj 2017, 13:21
Uppdaterad: 15 Maj 2017, 15:17

Montage

Avhoppen fortsätter från Metro. "Folk är besvikna och rejält förbannade", säger Åsa Larsson, ordförande för fackklubben till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

MetroMats Qviberg

Dagens Media var först att uppmärksamma nya Metro-ägaren Mats Qvibergs twittrande om "stalinister", om vissa personer på redaktionen.

"Vi måste rensa ut en del stalinister", twittrade han i april efter att ha fått frågan om när hans "sunda värderingar" skulle börja genomsyra tidningen Metro.

Efter Mats Qvibergs ytterligare uttalanden om stalinister i en intervju med högerpopulistiska Nyheter Idag valde krönikören Viktor Banke att sluta skriva åt Metro, vilket han meddelade på Twitter i lördags.

Mats Qviberg beskrev en reporter som skrivit om det organiserade tiggeriet som en "typisk stalinist som vi borde bli av med". Styrelseordföranden Christen Ager-Hanssen öppnade i intervjun upp för att samarbeta med Nyheter Idag. Efteråt har han sagt att att han inte kände till sajten, fastän han under intervjun sa att han hade analyserat sajtens innehåll.

 

Sedan Viktor Bankes avhopp har ytterligare två kolumnister, Evyn Redar och Emma Frans, också sagt upp sig.

 

Senast i raden av avhopp är reportern Anton Säll, som vid 14-tiden på måndagen twittrade om att även han slutar på Metro.

"Efter drygt ett år på Metro har jag bestämt mig för att gå vidare och avsluta min anställning. Jag vet inte riktigt till vad som händer nu, men förhoppningsvis blir det bra", skriver han i ett inlägg på Facebook.

När Dagens Media når Anton Säll har han inte så mycket att tillägga.

– Det var något jag funderade på en tid och helgens händelser var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han.

 

En krönikör som blir kvar på Metro är Cissi Wallin. Hon skriver på Facebook att hon stannar "med rak rygg och tydliga krav på fortsatt oberoende" och att redaktionsledningen aldrig kommer låta Metro bli en brun tidning.

"De har satt ner foten ordentligt mot två nya ägare som förhoppningsvis lärt sig en läxa. Men OM Metro mot förmodan skulle bli det minsta styrd, hämmad och 'trumpifierad' framöver så drag jag på studs", skriver Cissi Wallin.

Tidigare under måndagen meddelades att nyhetscheferna Emmelie Wallroth och Johanna Cardell har tackat ja till andra jobb, på Omni respektive Expressen. Men enligt chefredaktören Staffan Erfors hade de sagt upp sig redan innan intervjun med Metros ägare fick sådan uppmärksamhet under helgen.

Nyligen har även kolumnisten Amat Levin och Metros vice vd Eric Ljunggren sagt upp sig.

Journalistförbundets fackklubb på Metro tar på måndagen avstånd från ägarnas agerande.

"Vi som jobbar på Metros redaktion har under lång tid arbetat målmedvetet för att bygga upp en bra tidning, både innehållsmässigt och som arbetsplats. Mats Qviberg har inte bemödat sig att skaffa sig insyn i hur vi jobbar och hans uttalanden är oinitierade och nedvärderande. Uttalandena skadar förtroendet för Metro och för oss som jobbar här." skriver fackklubben bland annat.

– Det finns en beslutsamhet på redaktionen om att göra en fri och oberoende journalistik och Qvibergs uttalanden är olyckiga, säger chefredaktören Staffan Erfors.

Staffan Erfors tar Christen Ager-Hanssen i försvar.

– För oss råder det ingen tvekan om att vi ska fortsätta göra en fri och oberoende journalistik och det vet jag att Christen Ager-Hanssen också vill göra.

Vi har fått uppgifter om att två reportrar sagt upp sig "på stående fot" i morse. Stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. Anton Säll har sagt upp sig, men det är nåt han hade funderat på ganska länge. Sedan är det tre kolumnister, varav en är gästkolumnist.

Har avhoppen samband med ägarnas uttalanden?

– I någon mening har de det. Men det har de redogjort för själva i olika kanaler.

Har du pratat med Mats Qviberg om hans uttalanden?

– Vi har talats vid och han vidgår själv att det var olyckligt att han medverkade där.

Vi uppdaterar artikeln så fort det finns något nytt att berätta.

De har sagt upp sig den senaste tiden:

Amat Levin, krönikör

Viktor Banke, krönikör

Evyn Redar, krönikör

Emma Frans, krönikör

Emmelie Wallroth, nyhetschef

Johanna Cardell, nyhetschef

Anton Säll, reporter

Eric Ljunggren, vice vd

Facket tar avstånd

"Med anledning av den intervju som nyligen publicerades med Metros nya ägare Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen vill fackklubbens medlemmar på Metro kraftigt ta avstånd från ägarnas agerande. Vi är väldigt frågande inför varför de uttrycker sig som de gör i intervjuer, särskilt då Christen Ager-Hanssen lovat redaktionen att Mats Qviberg inte har något att göra med Metros journalistik eller vilka som jobbar på Metro. Det intrycket får man inte när man läser de intervjuer som våra ägare nu gör.

Vi som jobbar på Metros redaktion har under lång tid arbetat målmedvetet för att bygga upp en bra tidning, både innehållsmässigt och som arbetsplats. Mats Qviberg har inte bemödat sig att skaffa sig insyn i hur vi jobbar och hans uttalanden är oinitierade och nedvärderande. Uttalandena skadar förtroendet för Metro och för oss som jobbar här.

Vi har ställt frågor till redaktionsledningen på Metro och fått svar av chefredaktör Staffan Erfors att Metros journalistik är och förblir helt oberoende och att Metro inte kommer att inleda samarbeten med sajter som Nyheter Idag. Vi som jobbar här meddelar att vi inte följer direktiv annat än från den redaktionella ledningen på tidningen och att vi är stolta över det journalistiska arbete som vi gör på Metro. Att prata om att 'göra sig av med journalister' på det sätt som Mats Qviberg gör är helt oacceptabelt. Om han vill informera sig om hur vi jobbar så vet han var vi finns."

Metros redaktion

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

MetroMats Qviberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.