Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Hanna Stjärne om Jan Helin: ”Modig och visionär”

Publicerad: 15 december 2015, 10:46
Uppdaterad: 15 december 2015, 15:14

SVT:s vd Hanna Stjärne om rekryteringen av Jan Helin och kritiken mot public service.

Ämnen i artikeln:

Hanna StjärneJan Helin

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


I april nästa år tillträder Aftonbladets publisher Jan Helin som programdirektör på SVT. Han får då ansvar för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter – på samtliga plattformar.

Han kommer att rapportera direkt till SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Janne är modig och en visonär. Han har en oslagbar kunskap om digital utveckling och kommer att tillföra mycket till SVT, säger Hanna Stjärne till Dagens Media om rekryteringen.

Jan Helin har ingen erfarenhet från linjär-tv. Vad tänker du kring det?

– Janne har sin styrka i den digitala utvecklingen och kommer att behöva spetsa sig mot många av de otroligt duktiga tv-makare som finns på SVT. Det finns tv-kunnande i världsklass på SVT så det finns väldigt många att få god hjälp av.

Hur ser du på att Jan Helin tidigare riktat skarp kritik mot public service?

–Nu går han in i en annan roll. Jag ser fram emot väldigt roliga diskussioner när vi jobbar för tittarnas bästa i det nya medielandskapet.

Innebär det här någon ny inriktning för SVT?

–Tv-mediet är otroligt starkt och SVT har också innovativt jobbat mycket med att utveckla digitala kanaler. Vi ska fortsätta ha båda fokusen. När vi får två programdirektörer istället för tre knyter vi ihop utbudet på ett annat sätt. Jag tror att det är naturligt att fundera på hur allt hänger ihop och fundera på hur framtidens nyheter ser ut och hur framtidens kulturutbud ser ut. Vi ska gå på tvärs över alla plattformar.

Den andra programdirektören blir Lena Glaser, som får ytterst ansvar för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning.

– Lena har faktiskt varit med och skrivit tv-historia när vi startade SVT-Play. Genom åren har hon klokt navigerat mitt i de skärningspunkterna som mediebranschen befinner sig i. Den grundkompassen har hon med sig. Nu ska hon rekrytera en ny dramabeställare till SVT. Just nu har vi en vakans och vi kommer att se över hur den rollen ser ut inte minst eftersom vi kommer att satsa mer på svensk film och utveckla tv-drama, säger Hanna Stjärne.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev