Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Gotlands medier samarbetar – för första gången

Publicerad: 14 oktober 2016, 09:36
Uppdaterad: 14 oktober 2016, 09:45

För första gången samarbetar Gotlands tre konkurrerande redaktioner med varandra för att stå upp för demokrati och kämpa mot våld och hat. "Det hela började med en polisanmälan om en misstänkt gruppvåldtäkt", säger Ulrica Fransson, printchef på Gotlands Media.


Med anledning av de senaste dramatiska händelserna på Gotland där nynazister tågat på Visbys gator har Gotlands Medias tre redaktioner för första gången valt att samarbeta med varandra.

Samarbetet – som består i gemensamma reportage, ledarsidor och krönikor – inleddes på grund av de reaktioner som en misstänkt gruppvåldtäkt på ön orsakat.

Ulrica Fransson, printchef på Gotlands Media, säger att man valt att lägga konkurrensen åt sidan för att tillsammans stå upp för demokrati och mot våld och hat.

– Det hela började med en polisanmälan om en misstänkt gruppvåldtäkt, i det läget var det inte mycket mer än så att rapportera. Men i samband med att de misstänkta personerna släpptes förändrades klimatet, säger Ulrica Fransson och fortsätter:

– En enorm ryktesspridning tog form i sociala medier. Knappt en vecka senare hade vi nazistiska tendenser på torget.

Ulrica Fransson säger att medierna på Gotland fick kritik för att de inte berättade hela sanningen om vad det var som hade hänt.

Kritiken om mörkning är inte ovanlig, säger Ulrica Fransson, men den senaste tidens händelser har varit så pass allvarliga att man velat gå till botten med vad som egentligen hänt.

Gotlands medier har pratat med makthavare, myndigheter, advokater och forskare. Men också med vanliga gotlänningar och nyanlända som har fått ge sin bild av händelseförloppet.

– Jag har själv delat ut tidningarna på stan och fått positiva reaktioner både på stan, sociala medier och via mejl, säger Ulrica Fransson.

Kan det tänkas att ni gör något liknande samarbete även i framtiden?

– Det krävs att det är en väldigt stor och viktig fråga som den här i så fall.

Samarbetet inleddes idag och reportage kring de senaste dagarnas händelser kommer publiceras både idag och imorgon.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.