tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Google överklagar miljardboten

Publicerad: 18 juli 2018, 11:39
Uppdaterad: 18 juli 2018, 12:31

Google överklagar miljardboten. Foto: Wikimedia

UPPDATERAD. Google hävdar att de hjälpt till att förbättra konkurrenssituationen i Europa, och pekar på Apples dominerande ställning: "Android har gett större valfrihet, inte mindre".

Ämnen i artikeln:

GoogleEuropeiska kommissionen

JN


Flera tidningar har under dagen rapporterat om EU-kommissionens rekordhöga bot till Google, som anklagas för konkurrensbrott.

Efter beslutet uttalade sig Googles vd Sundar Pichai på techjättens blogg. Bland annat kritiserar han EU-kommissionen för deras sätt att se mellan fingrarna när det kommer till en av Googles huvudkonkurrenter:

”Idag fattade EU-kommissionen ett konkurrensbeslut om Android. Detta tar inte hänsyn till det faktum att Android konkurrerar med IOS-telefoner, något som 89 procent av respondenterna i kommissionens egen undersökning bekräftar”.

Han pekar också bland annat på att miljoner aav apputvecklare och andra aktörer har byggt sina företag med hjälp av Android:

”Det finns mer än 24 000 devices i olika prisklasser på grund av Android. Där ibland mer än 1300 varumärken inklusive danska, finska, franska, tyska, ungerska, italienska, Lettländska, polska, Rumänska, spanska och svenska mobiltillverkare”.

I ett mejl skriver Googles svenska talesperson att techjätten kommer att överklaga boten på 44 miljarder svenska kronor:

”Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens. Vi kommer att överklaga kommissionens beslut”, skriver Google.

Saken gäller Googles marknadsledande operativsystem Android.

EU hävdar att att Google tvingat andra aktörer att införa Googles egna tjänster i sina paket när de vill licensiera appbutiken Play. Det innebär att mobiltillverkarna hamnar i ett konkurrensmässigt underläge, enligt EU-kommissionen.

Det är inte första gången som EU-kommissionen ger sig på techjätten med böter. Förra sommaren beslutade EU att Google skulle betala cirka 23 miljarder kronor efter att givit fördelar till sin egen e-handelsplattform i sökresulaten.

Bötesbeloppet som fastställdes idag motsvarar två veckors omsättning för Googles moderbolag Alphabet, enligt Reuters.

EU-kommissionens utredning har pågått i flera år, och fokuserar på techjättens krav om att Google Search och Google Chrome ska förinstalleras i andra aktörers utrustning.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev