Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Givna mönster i mediernas terrorbevakning

Publicerad: 6 April 2018, 08:24
Uppdaterad: 6 April 2018, 08:47

Bild 1/2  

När svenska nyhetsmedier rapporterar om terrordåd följer bevakningen flera likartade mönster – oavsett om händelsen utspelat i Sverige eller i andra europeiska länder. Det visar en ny undersökning från Mittuniversitetet.


Ämnen i artikeln:

terrordådAftonbladet

Det är forskningscentret Demicom (Mittuniversitetet) som i en ny rapport undersökt hur svenska nyhetsmedier bevakar terrordåd. Rapporten fokuserar bland annat på huruvida det finns skillnader i hur svensk press rapporterar om ett dåd som sker i Sverige jämfört med ett annat europeiskt land.

I studien, där drygt 2 700 artiklar samt videoinslag i samband med dåden i Paris och Köpenhamn 2015 samt Stockholm undersökts, visas det att svenska nyhetsmedier bevakar terrordåd på ungefär samma sätt, helt oberoende av viket land händelsen inträffat i.

– Mönstret i bevakningen av terrordåden var likartat. Först fanns ett fokus på själva attackerna och de efterföljande dagarna handlade mycket om jakten på terroristerna. Det faktiska händelseförloppet stod i centrum, och artiklar och inslag som satte in händelsen i ett större sammanhang var mindre vanligt förekommande, kommenterar Lars Nord, professor i politisk kommunikation och centrumledare för forskningscentret Demicom på Mittuniversitetet.

Däremot visar undersökningen även att det finns olikheter i mediernas terrorbevakning. Vad gäller dådet i Sverige visar rapporten att beskrivningen av polisens insats var utmärkande positiv. Dessutom visade mediernas rapportering ett tydligt inslag av nationell samling och uppslutning.

Till grund för rapporten ligger webbaserat material från Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Materialet som undersökts är från de första fem dagarnas rapportering.

Studien har genomförts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi har stor nytta av att öka kunskapen om hur mediebilden ser ut under kriser. Vi vet att människor idag till stor del hämtar sin information om en pågående kris via medierna och det har i sin tur betydelse för hur samhället i stort klarar krishanteringen, menar Lars Nord.

Studien gäller följande terrordåd:

Attacken mot Charlie Hebdos redaktion och gisslansituationerna i Paris underjanuari 2015, attentaten i Köpenhamn,februari 2015, de samlade terrorattackerna i Paris i november 2015 samt terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i för nästan exakt ett år sedan.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

terrordådAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.