Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Frida Boisen: "Europride är extra allt"

Publicerad: 26 juli 2018, 10:54
Uppdaterad: 26 juli 2018, 12:14

Frida Boisen.

När Europride kickar igång på fredag står Frida Boisen som konferencier. Dagens Media passade på att ta ett snack med medieprofilen om hur bra svenskarna är på att fira Pride – och varför regnbågsfesten är viktigare än någonsin.


Ämnen i artikeln:

Frida BoisenPrideAlmedalsveckan

Imorgon fredag 27 juli drar Europas största HBTQ-fest igång i Stockholm – Europride. Det är tredje gången Stockholm stad står som värd, men första gången som Stockholm och Göteborg arrangerar firandet tillsammans.

Den stjärnspäckade kickoffen med bland andra Gladys del Pilar, Linda Lampenius och Gunilla Backman, äger rum i Kungsträdgården i Stockholm under ledning av Kajsa Mellgren och medieprofilen Frida Boisen, VP, digital chef och ansvarig utgivare för Bonnier Magazines & Brands, krönikör på Expressen och programledare för Lyxfällan på TV3.

Hon ser konferenciersrollen under kickoffen för Pride som ett hedersuppdrag.

– Pride är ett så otroligt viktigt fenomen, så när jag fick frågan om att vara konferencier under kickoffen kände jag litegrann; nu skiter vi i semestern och gör det här. Det känns så himla viktigt att ställa upp för en fråga jag brinner för, säger Frida Boisen till Dagens Media.

Det är tredje gången Stockholm står som värd för Europride – hur bra är vi på att fira?

– Europride är ju lite som Prides EM – en otroligt fin titel som vandrar runt i Europa. Så ja, vi är bra på att fira Pride skulle jag säga. Om jag inte minns fel så var vi en halv miljon svenskar som deltog i firandet och i Prideparaden förra året, antingen om man gick med i paraden eller stod vid sidan av och hejade på och visade sitt stöd till fri kärlek. Det är fantastiskt tycker jag, och anledningen till att vi får vara värdstad för tredje gången är för att det är så många svenskar som vill vara med och fira.

I en krönika i Expressen beskriver Frida Boisen idag den mörka verkligheten bakom att Pride firas. Enligt siffror från den globala organisationen Ilga för homo- och bisexuellas, trans- och intersexpersoners rättigheter, kan HBTQ-personer i 71 länder dömas till fängelse på grund av vem de älskar. Och enligt Nationella trygghetsundersökningen i Sverige utsattes 45 000 personer för ett homofobiskt hatbrott under 2016.

Frida Boisen minns när hon stod i Pridetåget för 15 år sedan, då tåget plötsligt attackerades av nazister som slängde glasflaskor och stenar mot deltagarna.

– När jag först såg nazisterna tänkte jag att det inte fanns en chans att jag skulle gå därifrån på grund av dem. Men plötsligt var det bara att springa för sitt liv, säger hon.

– Trots att vi är så många som sluter upp för fri kärlek har vi på många sätt fortfarande idag ett otäckt läge i Sverige, med nazister som marscherar runt på flera håll i vårt land. Det märktes till exempel under Almedalsveckan. Därför är det viktigare än någonsin att vi fortsätter visa hur många vi är som tycker att det är en självklarhet att få älska vem man vill.

Vad ser du mest fram emot med Europride?

– För mig personligen kommer det vara otroligt roligt att få kicka igång hela Europride-festen på fredag med en fantastisk lineup av artister. Jag ska faktiskt själv dra en låt också, jag kunde ju inte motstå frestelsen när vi har ett åttamannaband på scen. Det blir en härlig feministisk urlåt – "Respect", såklart. Sedan händer det förstås fantastiska saker under hela Pride-veckan, med paraden som en höjdpunkt då hela staden förvandlas till en karneval för kärlek. Nästa fredag hålls också en konferens på Kulturhuset i Stockholm, som bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inviger. Under Europide är det extra allt, med både folkbildning, insikter, kärlek och förståelse. Det är ju faktiskt där all förändring börjar.

Kickoffen för Europride 2018 startar i Kungsträdgården den 27 juli klockan 18:00 och pågår till 20:00. Europride invigs officiellt den 1 augusti i Europride Park i Stockholm och pågår till den 5 augusti, för att sedan fortsätta i Göteborg mellan den 14 till 19 augusti.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.