Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Fredrik Virtanen: "Belagt mig med yrkesförbud"

Publicerad: 8 oktober 2018, 09:28
Uppdaterad: 8 oktober 2018, 09:39

Fredrik Virtanen. Bild: Skärmdump från Uppdrag Granskning, SVT

Ett år efter metoo-rörelsen briserade skriver utpekade Fredrik Virtanen i Expressen om mediedrevet och hur han inte längre får några jobberbjudanden.


Ämnen i artikeln:

metooFredrik VirtanenExpressen

Det var för nästan precis ett år sedan - närmare bestämt den 5 oktober 2017 - som New York Times publicerade reportaget där flera kvinnor riktade anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein om sexuella övergrepp.

Det blev s tartskottet för metoo-rörelsen, som skakade om hela världen genom att blottlägga hur utbrett problemet med sexuella trakasserier är.

I Sverige hamnade inte minst mediebranschen i fokus, mycket på grund av medieprofilen Cissi Wallins utpekade av den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen.

Det instagraminlägg där hon anklagade honom för att ha våldtagit henne år 2006 ledde till slut till att Virtanen fick sparken från Aftonbladets ledarsida. Flera stora medier publicerade Cissi Wallins uppgifter, vilket har resulterat i flera fällningar i Pressens opinionsnämnd.

Nu skriver Fredrik Virtanen i en debattartikel i Expressen om det mediedrev som följde efter Cissi Wallins anklagelser. Han skriver att han under sin tid på Aftonbladet ibland hårdvinklade för att skapa tryck i en publicering, men att han "vanligtvis" skrev på rätt sida gränsen för de vedertagna journalistiska principerna.

"Misslyckades jag fanns skickliga redaktörer som räddade mig. Det läsarna mötte var pressetiskt klanderfritt också när det provocerade".

Idag, skriver han, är "allt en annan röra".

"Reglerna redaktörerna följer gäller snarare klickjakt, lång lästid och flytande annonsintäkter. Skvallerjournalistikens rännsten, de sociala medierna, har nu en direkt kanal in i de tidigare seriösa medierna. Konstruktionen kallas kapitalism. När journalister tvingas producera mer och mer på kortare och kortare tid för att skapa större och större vinster måste något ge vika".

Fredrik Virtanen skriver just nu på en bok om mediedrevet, men berättar att han i övrig inte får några jobb inom mediebranschen då de forna kollegerna belagt honom med "yrkesförbud".

"Yrkesförbud är ett starkt ord, men vad kan det kallas när en person som ägnat decennier åt att skriva för Skandinaviens största tidning och på fritiden tackat nej till extraknäck varannan vecka, plötsligt inte får ett enda erbjudande om jobb?"

Han anser att det också är på grund av anklagelserna mot honom som svenska föreläggare har tackat nej till hans bokmanus, som om utgivningsplanen håller istället kommer publiceras i Norge i vår.

"Vad stoppar de svenska förlagen? Behöver frågan ställas? De är, liksom medieredaktörerna, rädda för högafflarna och facklorna. Samma sak med Aftonbladet, som inte hört av sig för att åtminstone mumla fram att man gjorde fel som avpolletterade en mångårig, lojal medarbetare för att denne utsatts för grovt förtal".

Fredrik Virtanen anmälde i våras Cissi Wallin för grovt förtal, vilket hon nu riskerar att åtalas för.

Detta har bland annat resulterat i att SVT valt att inte publicera det reportage Cissi Wallin spelade in i januari på frilansuppdrag för SVT, som behandlar kvinnors situation i Polen.

Cissi Wallin själv är starkt kritisk till SVT:s beslut, och har skrivit på Instagram att SVT  behandlat henne "totalt förnedrande, orättvist och till synes helt omdömeslöst".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev