tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Fredrik Strage räddade Marcus Birros "offerkofta"

Publicerad: 24 april 2017, 08:41
Uppdaterad: 24 april 2017, 08:53

Marcus Birros jacka är en bit obskyr svensk rockhistoria, enligt Fredrik Strage. Printscreen/Tradera

Fredrik Strage köpte Marcus Birros skinnjacka på auktion. Men han tänker inte behålla den. "Vi ska ses i veckan. I utbyte mot ett ex av min nya roman ska jag få jackan", säger Marcus Birro.

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroAlex Schulman

MA

Mathias Asplund


I förra veckan såldes en skinnjacka som tillhör Marcus Birro på Tradera med rubriken "offerkofta av skinn". Säljaren var ex-frun Jonna Vanhatalo, som nyligen skapade uppståndelse när hon auktionerade ut deras bröllopstavla. Tavlan såldes för 50 000 kronor och hamnade sedan hemma hos hos Alex Schulman.

Fredrik Strage ska ha blivit illa berörd av att se tavlan hänga som en sorts "sjuk trofé" hemma hos en flinande Alex Schulman. Han var på påsklov i Chamonix när han sedan upptäckte annonsen om jackan, och lyckades "smyga in" det sista budet på 1 025 kronor.

– Nu hänger den hemma hos mig, men han ska få den i nästa vecka. Jag tänkte för en sekund att jag skulle prova den, och kanske behålla den om den passade, men den var väldigt lik Peter Springare-jackan, säger han till DN.

Fredrik Strage byter nu jackan mot en signerad bok.

– Vi ska ses i veckan. I utbyte mot ett ex av min nya roman ska jag få jackan, säger Marcus Birro.

Marcus Birro tackar Fredrik Strage på sin blogg.

"I förra veckan skulle plötsligt din fina gamla MC-jacka också säljas på Tradera. För mig som älskar Sisters of Mercy, och fascinerats av dina berättelser om The Christer Petterssons, är den mer än ett plagg. Den är svensk rockhistoria. Ganska obskyr svensk rockhistoria, förvisso, men ändå... Tanken på att den också skulle hamna hos någon som inte kan stava till Fields of The Nephilim, fyllde mig med ångest. Det kändes ovärdigt. Som ett hån mot gothrock. Så jag bestämde mig för att rädda jackan och vann otippat budgivningen (jag är bra på smyga in bud i sista sekunden). Jackan ska givetvis hänga i din garderob. Du kanske inte vill bära den längre, men du borde åtminstone ha den när Sisters spelar i Stockholm i höst. I annat fall kan era barn ta över den om tio år när det är dags för tonårsuppror", skriver Fredrik Strage enligt Marcus Birro.

Marcus Birro säger att det är "intressant att stå utanför och se det värde, både kulturellt och ekonomiskt, som mina grejer genererar".

– Sedan är jag så klart glad att det ännu finns plats för lite hjärta i en annars rätt cynisk mediedjungel. Strage är inte vilken skribent som helst så när han bedömer värdet på den här skinnjackan på det här sättet blir jag så klart glad. På många sätt, och i förlängningen, definierar han också vart jag med hårt arbete lyckats ta mig det här senaste året. Från botten och åtminstone en bit upp, säger Marcus Birro.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev