Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Franska medier låter terrorister förbli anonyma

Publicerad: 28 juli 2016, 13:07
Uppdaterad: 28 juli 2016, 13:30

Flera franska medier kommer inte längre att publicera namn eller bild på terrorister.


Anledningen är att man vill förhindra att terrorister i efterhand glorifieras för sina terrordåd, rapporter The Guardian.

Efter det senaste dådet i Frankrike där en präst blev brutalt mördad av två män som sagt sig stödja IS, har tidningen Le Monde gått ut med ett tydligt ställningstagande.

Tidningen menar att alla har ett ansvar i att stoppa terrorism och att medieorganisationer har en särskild roll att spela.

Le Monde har ändrat sin publicistiska policy kring rapporteringar om terrordåd tidigare. Först beslutade tidningen att inte publicera propagandadokument från terrorgrupper. Efter attacken i Nice beslutade tidningen även att inte längre publicera bilder på förövare bakom terrordåd, skriver The Guardian.

Dagstidningen La Croix, Radio Europe 1 och BFM-TV har också valt att inte publicera eller sända terroristers bilder eller namn. Enligt The Guardian förväntas även tv-kanalen France 24 att följa samma spår.

Statligt drivna France Télévisions ställer sig däremot inte bakom policyn. Enligt The Guardian ska vdn för nyheter Michel Field, ha sagt i ett uttalande att:

"Vår plikt är att informera, det är medborgarnas rätt att få information. Och vi måste motstå detta lopp mot självcensur och storslagna avsiktsförklaringar."

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev