Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Fotograf anklagar Micael Bindefeld för idéstöld på Instagram

Publicerad: 2 Februari 2018, 13:13
Uppdaterad: 2 Februari 2018, 16:00

Bild: Skärmdump från när Micael Bindefeldt besöker TV4:s Nyhetsmorgon.

Fotografen Sanna Sjöswärd anklagar Micael Bindefeld för att ha stulit hennes idé och gett till kändisfotografen Mikael Jansson, som fick årets stipendium av Micael Bindefelds Stiftelse. Bindefeldt avfärdar anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

Micael Bindefeld

Micael Bindefelds Stiftelse, till minne av Förintelsen,  delar varje år ut ett stipendium för att stödja dem som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred publik med berättelser om Förintelsen. Varje år får man in ca 50-60 ansökningar och träffar ungefär 4-6 fotografer.

Årets stipendium gick tilll fotografen Mikael Jansson, för hans porträttserie "Witnesses", som visas på Kulturhuset och Moderna museet.

Fotografen Sanna Sjöswärd, som bland annat arbetat för Svenska Dagbladet,  Aftonbladet och vinnit flera priser, anklagar stipendieutfärdaren Micael Bindefeld för idéstöld i ett inlägg på Instagram den 26e januari i år.

I inlägget skriver hon bland annat att idén bakom årets stipendiemottagare ursprungligen var hennes egen och att hon lagt tid och energi på att arbeta fram idén. Därefter beskriver hon hur Micael Bindefeld tagit hennes idé och gett den till Mikael Jansson.

"I bakgrunden är Micael Bindefeld den som drar i alla trådarna. Ett stipendium som han instiftat, där han stjäl en inlämnad projektidé från mig och ger till en annan fotograf som han tycker har mer stjärnglans Micael Bindefeld stipendium delas ut imorgon under Minnesdagen den 27 januari 2018. Det är vidrigt och kallas stöld."

Stiftelsens initiativtagare och ordförande Micael Bindefeld säger till Dagens Media:

Vi får 50-60 ansökningar per år och av dem brukar ungefär 4-6 stycken vara fotografer. Idén om att fotografera Förintelsens överlevare är inte unik eller möjlig att upphovsrättsskydda. Jag har sett liknande projekt på flera ställen i världen och är medveten om att det görs andra fotografiska dokumentationer av överlevande här i Sverige. Jag kan inte här och nu påminna mig om Sjöswärds ansökan men önskar henne all lycka till om hon har en ambition att göra en egen utställning.  Alla som har en möjlighet att föra vidare Förintelsens berättelser bör hedras, säger han.

Micael Bindefeld beskriver att det i stiftelsens stadgar står att de projekt som erhåller pengarna skall vara projekt som har en potential att nå så många människor som möjligt med deras berättelser.

– Med Mikael Jansson fick vi med Moderna museet och Kulturhuset och därmed blev han årets självklara stipendiat. Både jag personligen och övriga i styrelsen är djupt ödmjuka och tacksamma över att en av världens största fotografer engagerar sig så djupt sig i den här frågan och i detta projekt, säger han.

Dagens Media har sökt Sanna Sjöswärd för en kommentar. Hon har avböjt och säger att hon vill lägga detta bakom sig.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Micael Bindefeld

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.