Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Försämrad pressfrihet i Europa

Publicerad: 25 april 2018, 07:18
Uppdaterad: 25 april 2018, 07:37

Det har aldrig varit så många "svarta länder" på listan som nu. Källa: RFS

Fientligheten mot medier och journalister runt om i världen blir allt större. Det visar Reportar utan gränsers Pressfrihetsindex 2018.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Varje år sedan 2002 sammanställer pressfrihetsorganisationen Reportar utan gränser (RSF) ett pressfrihetsindex som visar på hur väl pressfriheten fungerar i totalt 180 länder.

Sverige brukar placera sig högst upp på indexlistan, i år behåller Sverige sin plats som näst bäst i världen för pressfrihet. Norge tar förstaplatsen även i år. Men Reportrar utan gränserns ordförande, Jonathan Lundqvist, är försiktigt positiv och höjer ett varnande finger. De nordiska länderna har nämligen påverkats av den negativa trenden kring pressfrihet som visas genom indexet. Finland halkade ned en placering till plats 4 i årets index.

– Det är naturligtvis jätteroligt att vi i Sverige behåller vår andraplats i pressfrihetsindexet. Samtidigt finns orsak till oro i vårt land också. Exemplet med Finland visar att vi måste vara vaksamma på negativ utveckling även här. Vi ser hur både vissa lagförslag och ett ökat journalistförakt snabbt kan förändra situationen, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

Fyra av de fem länder som tappar mest i årets ranking ligger i Europa: Malta (ner 18 platser till 65:e), Tjeckien (ner 11 platser till 34:e), Serbien (ner 10 platser till 76:e) och Slovakien (ner 10 platser till 27:e).

Utmärkande är att Europa är den världsdel där utvecklingen går snabbast nedåt, jämfört med andra regioner i världen.

Aldrig tidigare har det funnits så många '"svarta länder", alltså länder på listan med allvarliga problem och en i princip icke-existerande pressfrihet, på kartan som nu. Irak är det senaste landet att räknas som ett "svart land".

Länder som Ryssland (plats 148) och Kina (plats 176) exporterar sina ideologier genom metodiskt användande av media.

"Mycket stort hot mot demokratin"

Det hot- och hatfyllda klimatet mot journalister märks tydligt i årets uppdatering av Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex. Sammanställningen visar att öppen fientlighet mot journalister inte längre är begränsat till auktoritära länder och dikaturer, såsom Turkiet (ner 2 placeringar till plats 157) och Egypten (plats 161) där journalister regelmässigt anklagas för terror och där alla som inte är lojala med regimen fängslas godtyckligt.

Fler och fler demokratiskt valda ledare ser inte längre media som en av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle utan som en politisk motståndare som de öppet föraktar och hånar, enligt årets pressfrihetsindex.

USA faller exempelvis två positioner ner till plats 45. Få kan ha undgått att president Donald Trump kallat medier för "folkets fiender".

– Det uttalade hoten mot journalister är ett mycket stort hot mot demokratin, både i enskilda länder och som del av det internationella systemet. Politiska ledare som underminerar journalister och den journalistiska processen bär ett tungt ansvar. De avfärdar att den offentliga debatten baseras på fakta istället för på propaganda, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

Sist på listan placerar sig Nordkorea, tätt följt av Eritrea som bland annat håller svenska journalisten Dawit Isaak fängslad sedan snart 17 år tillbaka.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev