Fojo ska motverka hat och hot mot journalister

2017-06-26 08:45  

Regeringen ger medieinstitutet vid Linnéuniversitetet i uppdrag att ta fram råd och stöd för utsatta journalister.

Uppdraget från Kulturdepartementet innebär att medieinstitutet Fojo ska identifiera, utveckla och genomföra insater riktade till journalister och redaktioner för att dessa ska kunna förebygga och hantera hot och hat.

– Hatet och hoten mot journalister är ett angrepp på dels de enskilda individerna, men också på yttrandefriheten och demokratin. Därför satsar vi på ökat stöd till de som har blivit utsatta, men även på förebyggande kunskapsinsamling, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår bland annat att bygga upp en digital kunskapsbank, genomföra seminarier, samt ta fram råd och stöd för den aktuella yrkesgruppen. Departementet understryker att det är viktigt att insatserna når även mindre redaktioner, produktionsbolag och frilansare med begränsade resurser att hantera den här typen av tygghets- och säkerhetsfrågor.

I en intervju med Dagens Media tidigare i år berättade kulturministern om regeringens planerade arbete för att värna det demokratiska samtalet och skydda journalister.

Uppdraget till Fojo ska slutredovisas senast den 1 november 2018.

Mikaela Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt