Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Flest litar på radio

Publicerad: 29 Maj 2017, 06:48
Uppdaterad: 29 Maj 2017, 07:11

Störst förtroende har EU-medborgare för radio, då 59 procent litar mest på just den mediekanalen. Bild: Wikimedia commons

Medan förtroendet för sociala nätverk dalar, ökar européers tillit till traditionella medier. Det visar en ny rapport från EBU.


Ämnen i artikeln:

Radio

Människor litar i ökad utsträckning på traditionella medier som broadcast och dagspress. Samtidigt fortsätter förtroendet för internet och sociala nätverk att falla, enligt rapporten "Trust in media 2017"

Störst förtroende har EU-medborgare för radio, då 59 procent litar mest på just den mediekanalen. Radio följs av tv som ligger på 50 procent. Undersökningen visar att radio och tv är de mediekanaler som har ökat i förtroende de senaste fem åren.

Förtroendenivån för den skrivna pressen har också ökat de senaste fem åren.

Det har diskuterats mycket kring falska nyheter och sanningsgraden på nätet den senaste tiden, vilket kan ha påverkat förtroendesiffrorna för sociala nätverk. Förtroendet för sociala nätverk har aldrig någonsin tidigare varit så lågt. Bara 21 procent litar på sociala nätverk och 36 procent litar på internet.

Rapporten visar även på vissa regionala skillnader. Européer i sydöst och medborgare i Storbritannien har minst förtroende för den skrivna pressen. Västeuropéer litar mest på sociala nätverk och nordeuropéer litar mest på radio och tv .

Om undersökningen:

Rapporten "Trust in media 2017" bygger på uppgifter från den 86:e Eurobarometern. Undersökningen är baserad på cirka 1000 intervjuer i 33 länder.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.