Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Facebooks nya drag – ska ranka medier

Publicerad: 22 januari 2018, 13:37
Uppdaterad: 22 januari 2018, 13:38

Här är planen för att sätta stopp för fake news.


Under fredagen gick Facebook ut med sitt nästa drag i kampen mot fake news. Nu ska sociala medie-giganten låta användarna rangordna medier runt om i världen. Det rapporterar bland annat Breakit.

Facebook hoppas att arbete med de så kallade betrodda källorna ("trusted source") ska hjälpa trovärdiga kvalitetsmedier, genom att ge fördel för de medier som får högst ranking av användarna.

"Förra året arbetade vi hårt för att minska falska nyheter och clickbait och för att förstöra de ekonomiska incitamenten som spammare använder för att generera dessa artiklar i första hand. Men det finns mer vi kan göra", skriver Facebook i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet redogör Facebook för tre saker vilka de kommer arbeta för 2018:

1. Nyheter från medier som samhället rankar som trovärdig.

2. Nyheter som människor anser informativa.

3. Nyheter som är relevanta för människors lokalsamhälle.

– Det finns för mycket sensationalism, felinformation och polarisering i världen i dag. Sociala medier gör det möjligt för människor att sprida information snabbare än någonsin tidigare, och om vi inte specifikt tar itu med dessa problem så kommer vi förstärka dem, skriver Facebooks grundare Mark Zuckerberg på sin Facebooksida.

 

Nyheten kommer lite mer än en vecka efter Facebooks senaste förändring av sin algoritm, där Facebook förkunnade att man premierade inlägg från familj och vänner framför inlägg från annonsörer och publicister.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.